donderdag 5 februari 2015

En aan het einde wacht de dood

Doodgaan, ja ook zoiets dat je eigenlijk moet voorbereiden. Vorige maand is plotseling een neef van mij overleden. Hij ging naar het ziekenhuis voor onderzoek, en is diezelfde dag in het ziekenhuis gestorven. Hij had mijn leeftijd, dat zet je toch aan het denken.


Toen ik  Els Jacobs boek Mini metamorfoses, de 35 beste opruimacties las, werd ik ook meteen getriggerd door de actie: vul je laatste wensenformulier in. In het boek wordt een website genoemd waar je zo’n formulier kunt downloaden. Dat werkt natuurlijk weer niet. Maar even verder googlen en ik vond een site waar ik zelfs een filmpje van mijn  begrafeniswensen kon maken. Enthousiast ging ik aan de slag. Ik vond het best leuk om uit te op zoeken welke begraafplaats ik in de toekomst wil liggen. En dan te lezen hoe dat gaat met zo’n graf. Ook kun je kijken naar bloemstukken voor op de kist. Ik heb bedacht dat ik geen bloemstuk wil, de krans van schelpen die nu op mijn voordeur hangt, lijkt mij een zeer toepasselijke versiering van mijn kist. Ik heb foto’s van internet gehaald van de kist, de aula, de begraafplaats en dit het filmpje gezet. Maar dan ben je een uurtje zo leuk aan het knutselen en dan wil je je bestand opslaan. Dan blijkt dat je een heel vragenformulier van die begrafenisondernemer moet invullen. Dan gaat zo’n man natuurlijk bellen naar aanleiding van het ingevulde formulier om je een begrafenispolis te verkopen. Ik zie het al voor me: Een warme invoelende stem vraagt mij hoe het met mijn gezondheid staat, of ik mij zorgen maak over mijn einde. En ik vrolijk antwoorden: Nou nee, ik ben lekker mini metamorfoses aan het doen, beetje fröbelen met schelpenkransen enzo. Daarom heb ik mijn antwoorden met plaatjes maar in een Word gezet en een printje gemaakt. Wel zo makkelijk voor de nabestaanden ook.     

4 opmerkingen:

 1. Ik hoop dat het nog 100 jaar duurt eer de uitvoering van je wensen plaats zullen nemen maar ik besef me nu idd ook hoe fijn het is als achterblijver om te weten wat de persoon in kwestie gewild had. Mijn mams is vorige maand overleden en ze heeft alles zelf geregeld, samen met ons en dat was heel erg fijn, om niet te hoeven bedenken wat zij gewild had! Maar nogmaals, ik hoop dat het nog heeeeeel lang duurt!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo te horen, heb jij goede herinneringen aan de laatste levensfase van je moeder. Mijn vader is een aantal jaren geleden heel plotseling overleden. Hij viel dood neer toen hij in de tuin aan het werk was. Het is wel een mooie dood maar als nabestaande heb je geen idee hoe en wat je moet regelen en wie je uit moet nodigen voor de begrafenis. En ik heb geen afscheid kunnen nemen van mijn vader.

   Verwijderen
  2. Ja, ik heb er idd hele mooie herinneringen aan, gelukkig maar! Op de manier waarop je vader overleed is ook mijn schoonvader overleden, idd vreselijk om geen afscheid te kunnen nemen, manlief heeft het daar nog steeds heel moeilijk mee :( Ziekte is niet fijn maar een kort en niet te heftig ziekbed geeft idd meer rust en vrede met de situatie voor de achterblijvers!

   Verwijderen
 2. Mijn hart was gebroken, ik geloof nooit dat ik mijn ex weer terug zal krijgen totdat Dr. Trust mijn ex binnen 24 uur terugbracht met een krachtige liefdesbetovering. Hij is betrouwbaar voor positief resultaat, neem contact op met de spell-caster voor liefdespreuk via e-mail: >>>> placeofsolution@yahoo.com <<<< of WhatsApp op + 1443281 3404

  BeantwoordenVerwijderen