donderdag 12 februari 2015

Verantwoordelijkheid nemen, maak het verschil, begin bij jezelf


De titel klinkt goed, voor een boek. Dus stopte ik het boek direct in mijn mandje bij de bibliotheek. Het gaat er inderdaad over om zelf iets te ondernemen, je mond open te trekken, andere mensen aanspreken op hun gedrag.

De schrijver gaat naar een lezing van Richard Carlson ( Maak van een mug geen olifant) over lichaamsbeweging. De spreker vraagt de zaal wie  het voornemen heeft meer aan lichaamsbeweging te gaan doen, maar er niet toe komt. Driekwart van de zaal steekt zijn hand op. Hij raadt de mensen in de zaal aan om in het vervolg als ze opstaan vijf keer de spreidsprong te maken. Hij zegt: als iemand u over 2 weken vraagt of u aan lichaamsbeweging doet kunt u antwoorden: Dat is iedere morgen het eerste wat ik doe.

Het lijkt een beetje flauw, maar zo’n begin van de dag kan een hele andere draai aan de dag geven. En dit kan een aanzet zijn om echt meer te gaan sporten. Want vaak leggen we onszelf meteen hoge doelen op. Alle honger de wereld uit bijvoorbeeld, en we weten niet hoe daar iets mee aan te vangen. In plaats daarvan kun je misschien beter zeggen: ik breng mijn blikjes uit mijn kerstpakket naar de voedselbank. Probeer geen gedetailleerd actieplan uit te stippelen, maar richt je op één maatregel die je meteen kunt nemen om de gewenste verandering dichterbij te brengen.

Laatst ben ik naar een workshop Inleiding tot de chaostheorie geweest. Chaos is er als een uitkomst door drie of meer variabelen wordt beïnvloed. De uitkomst dan altijd onzeker. Hier hoorde ik ook een goede tip. Is een probleem complex?  Gooi het dan in de groep. Vertel andere mensen over je ambities, zet het op Facebook, praat erover. Anderen zullen oplossingen aandragen.

Zoals de Verdubbeldame, die iets goeds wou doen maar niet zelf een goed doel ging verzinnen. Zij nodigde andere mensen uit om hun goede daad aan te dragen. Zij ging deze daad ook uitvoeren en zodoende de daad verdubbelen.  Dan maak je eigenlijk gebruik van het potentieel aanwezige ideeën over goede daden. De Verdubbeldame gaat ermee stoppen, begrijpelijk, na een aantal jaren. Maar misschien kan er nu een FrankeVragenFreule opstaan die met haar lezers ieder kwartaal een probleem aanpakt op microniveau. Zoals: wat kun je zelf doen om wereldvrede te krijgen.

Ja, het is een gevaarlijk boekje, je wordt er zomaar actief van. Ik heb naar aanleiding van het boekje zelfs twee actiepunten op mijn to-do-lijstje gezet: beter mijn afval scheiden ( alle papier nu eens naar de papierbak) en een insectenhotel ophangen. (maar dan wel achterin de tuin, niet waar mijn tuinstoelen staan). Geen wereldschokkende dingen, maar het draagt wel bij aan een betere wereld, en ik kan het zelf, vandaag doen.12 opmerkingen:

 1. Het boek maak van een mug geen olifant heb ik met veel plezier gelezen. Ik ga dit boek dus zeker ook lezen. Bedankt voor de tip!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, leuke tip! Ik zet 'm op mijn to-read-lijstje. Dan gaan dit boek en maak van een mug geen olifant na een volgend bibliotheekbezoekje mee naar huis :).
  Groetjes,
  Niet-bloggende-Marion

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is een niet-bloggende-Marion uit Diemen? Of kennen we elkaar niet. In ieder geval, beiden boeken zijn aan te bevelen.

   Verwijderen
 3. Lees hier sowieso al een tip voor onze bibliotheek: mandjes!
  Zet dit boek ook op mijn Te lezen lijstje. Dank je voor de tip.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heb je het andere boek van John Izzo ook gelezen? Ik ben er nu in bezig: de vijf geheimen van een goed leven. Ouderen die door anderen werden bestempeld als wijs en gelukkig zijn geïnterviewd naar hun levensgeheimen. En als me dat boek zou bevallen wilde ik dit boek ook gaan lezen, dus het komt op mijn lijst (alleen stom dat een abonnement op de Nijmeegse bieb 2x zo duur is als die in Rotterdam, dus dat overweeg ik nog even).
  Ik voel me trouwens zeer vereerd dat je mijn alter ego noemt, en ik wacht op het opstaan van de FrankeVragenFreule (nog wel even oefenen om niet mijn tong te breken)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga vanmiddag de vijf geheimen lezen, lijkt me ook een goed boek.
   en ik hoop met jou dat iemand zin heeft om FrankeVragenFreule te gaan spelen.

   Verwijderen
  2. Of een FrankeVragenVent (liefst een woest aantrekkelijk exemplaar)

   Verwijderen
  3. En lippenstift is geen bezwaar voor een sollicitatie als Franke Vragen Vent

   Verwijderen
 5. Dat verantwoordelijkheid nemen lijkt trouwens erg op de eerste eigenschap in het boek van Covey (De zeven eigenschappen van succes in je leven), waar ik ook al voor naar de bieb was gerend nadat ik er bij jou over heb gelezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zie hier toch een groot verschil met een missieverklaring. Een missieverklaring kan zijn: ik ben er altijd voor mijn kinderen.
   Verantwoordelijkheid nemen is : als je ziet dat er iets gedaan kan worden, dit zelf gaan doen. Zoals ik bijvoorbeeld zelf de Franke Vragen Freule zou kunnen gaan opzetten, door een extra tabblad aan dit blog te maken en daar een podium voor wereldverbeteraars te beginnen. Ik denk er nog even over, vooralsnog houd ik het bij een insectenhotel.

   Verwijderen
  2. Klopt, missieverklaring (handel moet het einddoel voor ogen) is eigenschap 2. Eigenschap 1 is proactiviteit (verantwoordelijkheid nemen, cirkel van invloed vergroten). En verder ben ik nog niet in het boek gevorderd.

   Verwijderen
  3. Chips, ik moet het boek weer lezen, ik gooi alle stappen door elkaar.

   Verwijderen