zondag 15 februari 2015

The Life-Changing Magic of Tidying Up


Lees het boek van Marie Kondo zei Anoniem op het blog van Min of Meer. Ik ben eens gaan kijken op internet en het klonk fantastisch : The Life Changing Magic of Tidying Up.
Het is een manier om in 1 x op te ruimen en je huis blijvend ontrommelt te houden.


Nu ging ik deze zaterdag naar de Fundatie in Zwolle en zou ik zo’n 4 uur in de trein zitten. Gelukkig heb ik een Kindle. Dit is een e-reader van Amazon. Ik kon om 7.30 uur s’ morgens het boek downloaden en om 8.30 uur in de trein het boek gaan lezen. Nog een voordeel is dat een e-reader weinig plaats inneemt en weinig weegt. Dus toen ik na het museumbezoek Zwolle ging verkennen hoefde ik niet met een zware volle tas te lopen. Bovendien staan er nog zo’n 50 boeken op, dus als het boek tegenviel had ik toch genoeg te lezen.

Het voordeel van Kindle is dat het heel eenvoudig is om boeken te downloaden. En het gaat altijd goed. Dat schijnt met e-readers niet altijd zo te zijn. Dat lijkt me echt iets voor mij, heb ik na lang wikken en wegen besloten een e-boek te kopen, heb ik betaald en dan is er iets technisch niet goed. Krijg je het boek niet. Moet je er weer achteraan en daar heb je natuurlijk geen zin in. Enfin, daarom heb ik dus gekozen voor een Kindle. Het is heel eenvoudig omeen boek aan te schaffen, je doet het met 1 klik. En veel boeken zijn gratis of $ 1,20. Ik ben lid van Amazon.com die heeft meer keuze en Engelse boeken zijn goedkoper dan Nederlandse.

Nadelen van een Kindle zijn dat je er geen bibliotheek boeken mee kunt huren en dat de meeste boeken zijn Engelstalig. In een echt boek kun je lekker door heen bladeren en als je het uit hebt het uitlenen aan een vriendin. Of verloten onder je bloglezers :) Ook een nadeel vind ik dat je niet naar een boekwinkel kunt gaan en daar het boek kopen. Ik vind boekhandels fantastisch, het zou fijn zijn als ze bleven bestaan. In Zwolle ging ik naar een hele mooie boekwinkel in een grote kerk.

Maar nu over de fantastische Marie Kondo methode van opruimen. Ze ruimt niet op per kamer maar per soort artikel. Zij stelt dat je maar 1x in je leven hoeft op te ruimen. Daarna blijft je huis schoon. Zij begint met kleding, dan boeken, papier, kleine spullen en als laatste dingen met sentimentele waarde. Als je met kleding begint, dan leg je in 1x alle kleding in je huis op de vloer. Je pakt een artikel 1 x op en besluit of het je Joy brengt. Zo ja, het mag in de kast, nee dan gaat het weg.  Ze geeft ook veel tips over vouwen van kleren en ophangen van kledingstukken. Als je het opvouwt neemt kleding minder plaats in, maar sommige kledingstukken dien je op te hangen. Pikant detail als je het ophangt, zorg ervoor dat de langste stukken aan de linkerkant hangen. Daar schijn je gelukkig van te worden. Nu moet ik zeggen dat ik het ook zo opgehangen heb in mijn kast, maar ik heb er nooit over nagedacht.

Dat is wel het leuke van het boek. De schrijfster is overduidelijk een opruim freak. Dat blijkt uit de vele details die ze beschrijft over het opruimen. Je moet geen tv aanzetten als je opruimt, muziek mag, maar dan zonder tekst en geen duidelijke melodie. Want je moet goed luisteren naar je innerlijke stem.  Kun je ook wel zonder dit soort tips kijk dan op de volgende link:

Dit geeft een aardige samenvatting van het boek.

5 opmerkingen:

 1. En dat gaat me dan net weer wat te ver geloof ik......
  Niet de rest naar Zwolle :)
  De manier van opruimen uit het boek!
  Maar ik ga uiteraard wel even de tips lezen voor 'je weet maar nooit' :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zwolle was heel leuk, er was carnaval in de stad. En de tentoonstelling in de Fundatie was boeiend. Ik begreep al dat je reis bedoelde.

   Verwijderen
 2. Jaa ik heb het boek deze week ook gelezen! Het is net in het Nederlands verschenen. Ik had meteen zin om de helft van mijn inboedel van de hand te doen. En ik had de lachers op mijn hand, want terwijl ik gewassen sokken aan het opruimen was vertelde ik mijn vriend dat sokken het niet leuk vinden om als bolletje opgevouwen te worden. Dan komen ze niet tot rust. Terwijl ze het al zo zwaar hadden, zo bekneld tussen schoen en voet. Voor Kondo zijn spullen namelijk bijna levende dingen. Als ze een woonkamer binnenkomt klapt ze eerst in haar handen om ze wakker te maken, want als spullen lang niet zijn gebruikt zijn ze in slaap gesukkeld. Wat ze wel te makkelijk doet is al die afgedankte spullen in de vuilnis pleuren. Volgens haar is dat niet erg. Je spullen zijn er blij mee bevrijd te worden van hun stoffelijke jasje, en hun energie keert terug om jou te helpen. Ik zorg toch liever dat mijn spullen op een andere manier een goed tweede leven krijgen, en juist dat maakt het opruimproces langzaam. Want dat is geen kwestie van alles naar een en dezelfde kringloopwinkel te brengen. Verder kijkt ze niet echt naar praktisch nut. Ik heb bijvoorbeeld twee tafels die me allebei geen joy sparken, maar als ik die allebei wegdoe is het ook niet handig. Maar kosteloos genoten heb ik wel van het boek, en ik kan me goed voorstellen dat het bij veel mensen aanzet tot actie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat grappig dat je ook net deze week het boek leest. We hadden ook al allebei de 5 geheimen die je moet ontdekken voor je sterft in huis. Ik was vrijdag begonnen in dit boek maar het kon me niet boeien. Ik vond het een beetje open deuren en ik had geen zin om het verder uit te lezen. Dit boek heb ik nog niet uit, ik denk dat ik er volgende week nog een keertje over schrijf. Ik heb vanmorgen wel ongeveer een vuilniszak met kleding voor de kringloop klaargezet. Zij schrijft over de val van kleding die je niet bevalt bestemmen als Loungekleding. Ik noem het dan schilderskleren. Als ik dan ga schilderen dan heb ik wat ouds om aan te trekken.. Maar ik heb wel heeeel veeeel keuze in schilderskleren, en de schutting hoeft pas weer over 10 jaar geschilderd te worden. Ik breng alles dus wel gewoon naar dezelfde kringloop. Op een paar dingen na die eigenlijk dus sentimentele waarde hebben. Daar wil ik een goed huis voor vinden. Zou dat bij jouw spullen die je niet van de hand kunt doen ook niet zo zijn?

  BeantwoordenVerwijderen