zondag 22 februari 2015

Chaos theorie: Biljarten of fietsen

Op mijn verjaardagsfeestje kreeg ik enige feedback op mijn blog. Een vraag was: Hoe zit dat nu met die drie variabelen en de chaos theorie. En hoezo heeft dat met je werk te maken?

Nu heb ik dat uitgelegd aan degene die daar waren en ik bedacht me dat jullie dit misschien ook effe helder wilden hebben. Ik zal het proberen uit te leggen in de beknoptheid van dit blog en met het risico dat ik het niet geheel goed onthouden/begrepen heb, maar het komt ongeveer hier op neer:

Als je een formule in Excel invoert krijg je iedere keer dezelfde uitkomst:  2 x 2 = 4 Hoe vaak je dit ook invoert, de uitkomst blijft hetzelfde.


Biljarten lijkt ook iets te zijn wat je kunt berekenen. Als je met de juiste hoek en de juiste stoot de bal raakt, en de tafel heeft de juiste temperatuur, dan zal de bal een bepaalde beweging maken. Althans, dat denken de meeste mensen. Maar wetenschappers hebben hier proeven mee gedaan door een computer aangestuurde biljartkeu steeds dezelfde stoot te laten maken op een tafel met constante temperatuur. En wat blijkt: de uitkomst is steeds verschillend. Dit komt omdat er 3 variabelen zijn. In dat geval geldt de chaostheorie.
Dus eigenlijk kun je zeggen: je kunt je werk niet strak plannen als je in een complexe omgeving zit. Want de uitkomst is onzeker. En als je bijvoorbeeld met mensen te maken hebt is de uitkomst helemaal niet te voorspellen, want mensen worden aangestuurd door wel meer dan 3 variabelen.

Als je gaat fietsen, denk je helemaal niet na. Je denkt niet: ik ga mijn been 30 centimeter optillen en dan zet ik mijn voet op het pedaal, zodat mijn voet 10 centimeter aan de voorkant uitsteekt, waarna ik een lichte aftrap neem met mijn andere voet, mijn evenwicht van rechts naar links verplaats onderwijl mijn linkerbeen naar beneden bewegend, etc. Welnee, je doet gewoon maar wat, het voelt goed en je valt niet om, dus je gaat ermee door en je komt vanzelf thuis.

In je werk zou je er dus niet van uit moeten gaan dat als je uitgerekend of beredeneerd hebt dat er een bepaalde uitkomst uit moet komen, dit ook gebeurd. Benader de situatie ook eens van een andere kant, komt er dan ook nog steeds dezelfde uitkomst uit? En ga ook op je intuïtie af als je het gevoel hebt dat er iets niet klopt. Klinkt dat te zweverig voor je? Accountants noemen het professional judgment ofwel vakmanschap. Je kunt bijvoorbeeld aantonen met een steekproef dat de onderzochte populatie aanvaardbaar is. Maar als je het idee hebt dat er toch iets scheef zit, zoek je nog even verder door, en kijkt of alles wel echt o.k. is.

Verder was het best een gezellige verjaardag hoor.

En met die boekenkast is het ook nog helemaal goed gekomen:

Eerst alle boeken op de grond,Beslissen of dit Joy geeft of niet. Ik weet het niet, ik heb deze boeken niet gelezen en ik heb ook niet zo’n zin om ze te gaan lezen. Maar als ik deze boeken bij de Kringloop tegenkom zou ik ze meteen weer kopen, want het ziet er wel spannend uit. Misschien moet ik ze in de komende maand maar eens openslaan. 

Maar dit gaat weg

  

En dan blijft dit aardig lege boekenkast over. Marie Kondo Rocks! ( al blijft ze er een beetje vreemde ideeën op na te houden over het opvouwen van sokken enzo )

 
O.k. het geeft een beetje vertekend beeld want de foto’s moeten nog gesorteerd worden. Maar dat is iets voor volgend weekend.


13 opmerkingen:

 1. Heb je je visite nog boeken laten uitzoeken? En hoe ga je dat aanpakken met die foto's?
  Ik heb net zo'n berg foto-albums als jij, en ik weet niet zo goed hoe ik dat moet gaan doen. Van Marie moet je alle foto's uit de boeken scheuren en ze dan per stuk vasthouden om te voelen of ze Joy brengen. Ik geloof niet dat ik dat van plan ben. Vandaag probeerde ik (o.a.) mijn doos met brieven te minimaliseren. Dat is me nog niet gelukt. Maar ik ben (op de brieven en de foto's na) nu vrijwel klaar met het verwerken (=wegwerken) van mijn levensarchief (schoolspullen, studiespullen etc)! Heftig klusje man, sentimentele pruttel is echt het moeilijkste om op te ruimen. Ik ben heel blij met de ontstane ruimte; nu drie lege planken, en mijn nieuwe huis heeft geen inbouwkast om dat soort dingen uit het zicht te onttrekken.
  Zo'n lege boekenkast, brengt die nou Joy?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou Bioblogger, je hebt een hoop te vragen. Ik zou met de antwoorden een blog kunnen vullen, haha
   Ik heb de visite geen boeken laten uitzoeken uit mijn kast, want ik had al driekwart van de boeken uit de kast op de grond gesodemieterd. Je brak bijna je nek als je door die kamer liep. Ik heb de visite wel meegenomen naar mijn 2 Little Free Libraries en daar hebben zij boeken uitgezocht.
   Ik heb niet zoveel foto's uit mijn jeugd, ik was het 4e kind. Mijn vader was er zo langzamerhand aan gewend om kinderen te hebben, dus maakte hij meer foto's van paddenstoelen dan van de familie. Deze foito's zitten in albums en die laat ik daar zitten. Maar daarna heb ik veel reizen gemaakt en de foto's heb ik in plastic showmappen bewaard. Ik heb veel foto's per reis gemaakt en ik denk dat ik dat aantal wel behoorlijk naar beneden kan brengen.
   Daarna ben ik overgegaan op digitale foto's. En ieder jaar in december sorteer ik mijn foto's op de computer en brand een dvd met de foto's van dat jaar. Ik heb trouwens ook een digitale fotolijst eens cadeau gekregen. Hij staat nu opgeborgen in een kast omdat ik niet weet of ik hem nu wil hebben of niet. Heb jij interesse?
   Het is inderdaad een heel heftige klus om je memoires uit te zoeken. Met de boekenopruimactie waren er ook boeken die ik alleen bewaarde uit sentimenteel oogpunt. Een paar zijn gebleven: De tuinen van Dorr; Atjoem het knechtje van de sultan en Puk en Muk. Maar Kaas van Elsschot is weg en ook de verzameling boeken van Reve. Nog steeds staat James Joyes in mijn kast, al minstens 15 jaar ongelezen.
   En brengt zo'n lege boeken kast nou Joy? Meid ik zal je vertellen, ik werd vannacht wakker en ik dacht: Oh, even gaan kijken of de boekenkast werkelijk zo mooi leeg is. Na inspectie, viel ik met een glimlach op mijn gezicht, geheel tevreden in slaap.

   Nu heb ik nog een vraag voor jou. Hoe maak ik een extra tabblad op mijn blog? Het Franke Vragen Vrouwtje wil een eigen pagina.

   Verwijderen
  2. Leuk, het Franke Vragen Vrouwtje is opgestaan! Wil ze een statische pagina (een losse pagina waar je dan wel steeds wijzigingen op kan aanbrengen), of een dynamische pagina waar ze steeds nieuwe blogberichten op post?

   Als dat als abracadabra klinkt, dan hier de voorbeelden:

   1. Op De Verdubbeldame www.verdubbeldame.nl bijvoorbeeld zijn alle tabbladen statische pagina's. Gewoon 1 pagina met tekst, die ik wel steeds aan kan vullen door het bericht te wijzigen. Alle reacties komen er als 1 lange lijst onder, wat misschien wat onoverzichtelijk wordt op den duur.

   2. Firma Fluitekruid heeft bijvoorbeeld een tabblad waar alle blogposts (die dan ook op haar hoofdpagina verschijnen) met een bepaald 'label' onder elkaar worden gezet. Zie hier haar tabblad met boekrecensies: http://firmafluitekruid.blogspot.nl/search/label/Boeken. Het nadeel (?) is dan wel dat alle berichten die je als Franke Vragen Vrouwtje wilt bloggen ook als blogbericht op je startpagina verschijnen.

   3. De derde mogelijkheid is zoals op Roerend Goed en op Kaza Maria: als je daar op het tabblad klikt kom je op een ander blog. Kijk maar hier http://roerend-goed.blogspot.nl/ en hier http://cleanhouseclearhead-mirjam.blogspot.nl/. Dan zou je dus als Franke Vragen Vrouwtje een nieuw blog moeten aanmaken, maar daar kan je dan ook weer een tabblad terug naar Zinkende Surfer zetten, zodat je wel heen en weer kunt surfen.

   Als je laat weten wat je voorkeur heeft, dan laat ik vervolgens weten hoe je dat voor elkaar krijgt.

   Verwijderen
  3. Het Franke Vragen Vrouwtje is al twee weken geleden aan het ploeteren om een eigen pagina te krijgen. Maar ze krijgt het niet voor elkaar. De komende week gaat ze alle mogelijkheden bestuderen en laat dan weten naar welke optie haar voorkeur uitgaat.

   Verwijderen
  4. Ik ben onderhand wel reuze benieuwd naar het Franke Vragen Vrouwtje...

   (Zelf was ik vorig jaar begonnen met de problemenrubriek 'Fluitekruid helpt je d'r uit', maar die liep helaas niet erg. Ik geloof dat ik de weinige hulpvragers die aanklopten ook meer d'r in hielp dan d'r uit...)

   Verwijderen
  5. Er worden stappen ondernomen om een pagina te beginnen voor het Franke
   Vragen Vrouwtje. Maar dit vrouwtje komt niet met oplossingen voor andermans problemen. Het roept juist de hulp in van de lezers. Maar als het vrouwtje vragen gaat stellen, dan zal ik de vraag ook officieel indienen bij Fluitenkruid helpt je eruit. Wellicht kun je meedenken?

   Verwijderen
  6. Ja, Firma, het Franke Vragen Vrouwtje is NU LIFE gegaan.
   Maar ik zie je bladzijde, Fluitekruid helpt je d'r uit, niet meer.

   Verwijderen
 2. Ga je nou "missieVEklaring" nog een keertje wijzigen in "missieVERklaring? :P

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Sorry hoor, ik zat verkeerd te kijken. Ik dacht dat je het over de titel van mijn eerste blog had. Maar het is nu verbeterd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zit in de genen, Firma. Moeder een schoolfrik, vader journalist, opa schoolhoofd. En in de opvoeding. Als ik vroeger iets vertelde of schreef, zat m'n moeder de hele tijd irritant mijn taalfouten te verbeteren, in plaats van naar de inhoud te luisteren.

   Verwijderen
  2. Mijn leraar Nederlands had ook als opmerking over mijn opstel over een kernwapenoorlog in Europa: let op je spelling.

   Verwijderen