zaterdag 2 oktober 2021

Socratisch gesprek

 

In het begin van het jaar heb ik mij opgegeven voor veel cursussen.

Nu ben ik bezig met de laatste van het rijtje: De beroepsopleiding socratisch gespreksleider.Vrijdag was de 2e les en al 2 van de 8 leerlingen gaven aan dat ze deze cursus eigenlijk te confronterend vonden en overwogen ermee te stoppen. Allebei mannen trouwens die heel zelfverzekerd overkwamen in de 1e les.

Terwijl als je in het boekje leest wat een socratisch gesprek inhoud, dan lijkt het nou niet zo wereldschokkend te zijn. Het gesprek bestaat uit 7 stappen.

1.      1.  Je hebt een ervaring meegemaakt die je om de een of andere reden raakt. Bijvoorbeeld: Ik slaap slecht en mijn tante zegt dat dit niets voorstelt, in Afghanistan hebben mensen pas echt problemen.

2.      2.  Daaruit destilleer je thema dat je wilt onderzoeken. B.V.  Mag je klagen als je in het paradijs woont?

3.    3.   Dan vraag je je gesprekspartners of zij een voorbeeld hebben bij dat thema. Met wie waren ze en wanneer en waar was het.

4.     4.  Als iedereen een ervaring heeft gedeeld, dan kies je een ervaring en ga je deze onderzoeken. Om welk moment precies gaat het. Wat voelde je, wat dacht je en wat deed je op dat moment. B.V. Het moment dat mijn tante antwoorde, ik voelde mij klein, ik was perplext en ik luisterde naar haar verhaal over Afghanistan.

5.       5 Dan gaan alle deelnemers na, wat zij in diezelfde situatie zouden doen.

6.      6.  Uit hun reactie halen ze hun antwoorden. B.v. Ik vind het oneerlijk om als klager te worden neergezet omdat ik niet ondankbaar ben.

7.       7. En uit dit antwoord haal je weer een principe.    

            Ik mag er zijn

      Luister!

 


Aan het eind van de 2e les hebben besloten dat we een mieterse indianenclub zijn en hebben we een Whapsapp groep opgericht. We gaan tussen de lessen door, zonder de leraar, bij elkaar komen. Lekker socratisch bijbeppen.

 

3 opmerkingen:

 1. Wat mooi! Ik heb er eerder over gehoord, het trekt nu weer mijn aandacht.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk dat jullie een socratisch vriendengroepje geworden zijn.
  Ik heb ooit, tijdens mijn stage wel eens geprobeerd filosofische gesprekken te voeren met kinderen, maar dat was best lastig. Ze zijn gewend dat antwoorden alleen maar goed of fout kunnen zijn. En als je dan zegt dat er bij filosofie geen goede en foute antwoorden bestaan, dan worden ze een beetje lacherig, want zo'n schoolvak kan je toch niet serieus nemen? Het gaat ook al snel snel alle kanten op, maar je mag ze niet de kant op sturen die jij graag wil. Een open gesprek voeren, en steeds weer de goede vragen stellen zonder ze 1 kant op te sturen, dat is echt een kunst apart. Dat zou ik toch ook wel eens willen leren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Word lid van ons winstgevende bedrijf zonder je druk te maken over je werk, het is een eenvoudig handelssysteem om het plan van je keuze te krijgen en een minimum van $ 2000 te verdienen met slechts een klein bedrag aan investeringen, je kunt binnen een maand tot $ 10.000 tot $ 20.000 verdienen, afhankelijk van je investeringsplan kunt u zo snel mogelijk contact opnemen met supporter via whatsapp: (+447883246472)
  E-mail: tdameritrade077@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen