zondag 24 oktober 2021

DDW

 

De website van de Dutch Design Week komt in aanmerking voor de slechtste website van het jaar. Continu pop-ups en geen normaal overzicht te krijgen van de openingstijden per locatie en wat er te zien is. In plaats daarvan THEMA’S als The illusion of stability, Wearables of the future en Sparkling Plastic.

Maar als je dat naast je neerlegt en gewoon er naar toe gaat is het hartstikke leuk.
Ik was er vorige week met twee vriendinnen de boel gaan verkennen. Op de bonnefooi, want we snapten geen reet van de website. Eerst deden we de Technische Universiteit aan. Omdat het de eerste dag in de ochtend was, stonden de studenten te popelen om ons alles uit te leggen.

We bezochten een energie neutraal huis en kregen een rondleiding. Het was helemaal duurzaam gebouwd en de buitenwanden waren bekleed met zonnepanelen om maximale opbrengst te genereren. Het huis kon ook op het dak van een bestaand gebouw worden gebouwd. ( moet het wel een plat dak hebben).

We kregen ook uitleg bij het winnen van energie uit ijzererts. Als eindproduct houd je dan roest over en dit kan je weer opladen zodat er weer ijzererts ontstaat. Dit opladen kun je met wind of zonne-energie doen. Als de zon dan niet schijnt en het is windstil dan kun je de ijzererts gebruiken.

Ook gaf een meisje uitleg over het onschadelijk maken van batterijen. Ze schijnen nogal eens in de fik te vliegen. Maar deze studenten hadden de oplossing al gevonden en konden er razend enthousiast over vertellen.

Op een andere locatie ontmoeten we een student die een wandkleed had ontworpen. Hij had een crowdfunding actie gehouden om het wandkleed ook te realiseren en het resultaat werd tentoongesteld. Het was erg groot, een bij vier meter schat ik. Het doek vertelde het verhaal over zijn studieschuld en hoe dit de rest van zijn leven zou beïnvloeden. Het prijskaartje van het wandkleed was gelijk aan zijn studieschuld, zo’n € 43.000,-. Wat een hoge schuld, ik had echt medelijden met de jongen. Hij zag het wel zitten om het wandkleed aan een ministerie te verkopen en zo in één keer van zijn schuld verlost te zijn. Hoewel ik verwacht dat deze ondernemende jongen het wel zal redden in het leven, zijn er natuurlijk zoveel studenten met zo een hoge schuld. En niet iedereen zal zo vindingrijk zijn als deze jongen.Om een uurtje of drie duizelde het ons van alle verhalen die we gehoord hadden. Ik werd wel heel blij dat er zoveel jonge mensen bezig zijn met het vinden van oplossingen voor de klimaatcrisis. Daar zouden ze op het nieuws wat meer aandacht aan moeten besteden i.p.v. alle ellende die we iedere dag krijgen voorgeschoteld.Dus: tip voor volgend jaar, ga op de eerste dag van de DDW er naar toe.

4 opmerkingen:

 1. Wat leuk! Lijkt me een interessant uitje. Dat wandkleed had ik al gezien in een krantenartikel, wat een creatief idee. Ja, ik weet wat je bedoelt met die website, ik kom ook wel eens op sites waar van alles op-popt en je bijna epileptische aanvallen krijgt, maar dat zal de generatiekloof wel zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk om te horen dat er een de krantenartikel over dat wandkleed is geschreven. Hij verdient het. En ja, het zal de leeftijd wel zijn waarom ik veel websites haat. Vorige week was ik ook in naturalis. Prachtig museum maar mensen waarom moet het nu zo donker zijn? Zal ook wel met mijn leeftijd te maken hebben.

   Verwijderen
 2. Dat wandkleed is briljant ja. Het verhaal erachter wel schrijnend. Ik denk dat ik gewoon elk jaar jouw blog over de DDW ga lezen, veel fijner dan de website bekijken of er zelf naartoe gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zal er aan denken, volgend jaar weer een stukje te schrijven over de dutch design week.

  BeantwoordenVerwijderen