vrijdag 10 september 2021

Slapen als een oermens

 

Na 4 maanden had ik weer een afspraak met mijn levensloopcoach. Ik moest op de weegschaal gaan staan en de coach keek erg vreemd naar haar scherm. Het bleef even stil. Toen riep ze uit, een beetje vragend: je bent enorm afgevallen, 20 kilo. Ik zei: ja dat klopt. Ze was er niet zeker van of haar weegschaal nou kapot was.

Nu ik bij mijn coach zat wilde ik wel eens advies over mijn slapeloosheid. Ze begon gelukkig niet over Afghanistan maar kwam met een boek aanzetten: Slapen als een oermens.Dus ik naar huis met het boek. Het telt 122 bladzijden en ik had beloofd het binnen een week terug te brengen. Lekker dan, slaap je al slecht, moet je je ook nog eens door zo’n boek heen worstelen. Dus gisteravond er maar eens in begonnen. 4 dagen 30 pagina’s per dag en ik zou er door heen zijn.

Maar het was een enorm leuk boek en ik heb het in 1 avond uitgelezen.

Het beschrijft dat in de oertijd mensen in groepen leefden. En s’ nachts was er altijd wel iemand wakker die dan kon waarschuwen voor gevaar. Want de ene mens gaat vroeg slapen en de ander is een nachtbraker en slaapt een gat in de dag. Maar dat heeft dus de functie dat er altijd wel iemand wakker is. Ik slaap dus niet slecht, ik heb gewoon nachtdienst en let op dat er om 3 uur s’ nachts geen ongure individuen door de straat sluipen met snode plannen. Ik zou op de loonlijst van Whattsapp buurtpreventie moeten staan.

In de Middeleeuwen was het normaal om s’ nachts een tijdje wakker te zijn. Men sprak van eerste en tweede slaap en de tijd er tussenin was goed om even te bidden of om kinderen te verwekken.

In het boek kwam ook een stappenplan aan bod om je slaap te verbeteren. We liggen te lang in bed en moeten minder in bed liggen, dan zullen we in de tijd dat we in bed liggen doorslapen. Je moet hiervoor je slaappatroon in kaart brengen. Als je van de tijd die je in bed ligt 80% slaapt, moet je 20% minder in bed gaan liggen. Dus je gaat op dezelfde tijd naar bed maar zet de wekker eerder. Na een week mag je dan weer gaan opbouwen door de wekker een kwartiertje later te zetten.

Er staan ook tips in om je slaapritme te vervroegen of verlaten met een daglichtlamp. En een stuk over lucide dromen en slaapwandelen. Ik vond het stuk over slaapwandelen heel leuk, want dat deed ik toen ik nog thuis woonde. Toen ik naar Amsterdam verhuisde maakte ik mij in het begin zorgen of ik niet in dat nieuwe huis zou gaan slaapwandelen, en dat ik dan de weg zou weten omdat het een ander huis betrof. Maar ik heb niet meer geslaapwandeld. Het boek legt ook uit waarom. In je jeugd zijn je hersens nog niet volgroeid en is je slaap en waak nog niet helemaal goed afgestemd. De meeste mensen slaapwandelen na hun kindertijd niet meer.Een boek van 122 bladzijde met allemaal weetjes over slapen waar ik ( en ik denk met mij velen) geen weet van had. Terwijl we allemaal toch 8 uur slapen per nacht. Nou ja, ik wat minder dan de laatste tijd.

8 opmerkingen:

 1. Lijkt me een interessant boek, eens kijken of ik die kan scoren

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Interessant! Ja,dat klopt van die oermensen. Er moest ook altijd iemand bij het vuur blijven om te zorgen dat het niet uitging.
  En het Spaanse levensritme heeft ook wel iets. Vroeg uit de veren, paar uurtjes werken. Daarna een lange siësta. Lekker eten en 's avonds nog een paar uurtjes werken. Nog even lekker aan de borrel. Heel kort nachtje slapen. Maar dat lijkt me minder erg als je weet dat je 's middags weer naar bed mag.

  Ik hoop dat je beter zal slapen, door de tips in het boek.
  En wat ongelofelijk goed van je, dat je nu al 20 kilo kwijt bent!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Trouwens... Moest ontzettend lachen toen je schreef: 'Gelukkig begon ze niet over Afghanistan.' Want ja, het is zo'n brandhaard overal, daar word je nachtrust ook niet beter van. Maar jij kan er wel heel grappig over schrijven!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoe is het nu met je nachtrust? Na jouw blog over dat stappentelhorloge en toen ik er ook nog over las in Gretchen Rubin heb ik ook zo'n ding gekocht, en bestudeer ik vooral elke ochtend met veel interesse mijn slaappatroon. Elke dag krijg ik te horen dat ik te laat naar bed ging (I know) en ook dat ik te weinig diepe slaap heb gehad. Ik was verrast te zien dat mijn diepe slaap alleen in het begin van de nacht zit, en ik las ergens dat dat inderdaad in het algemeen zo is.
  Ik krijg vaak niet genoeg slaap, maar ik slaap veel beter sinds ik een aardingsmatje op mijn bed heb, wat ik altijd als onzin afdeed tot ik overtuigende docu's zag over earthing/grounding en ook zelf een keer met een voltmeter de spanning in mijn lichaam meette met en zonder aarding. Ik heb ook op mijn laptop de nachtlamp ingeschakeld (die gaat 's avonds automatisch aan en filtert blauw licht dat je wakker houdt) en op mijn mobiel staat ook het blauwlichtfilter aan. In het lampje bij mijn bank heb ik ook een peertje zonder blauwlicht gedaan. Dus juist het tegenovergestelde van een daglichtlamp

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wat interessant dat aardingsmatje. Ik ga er eens achteraan. Kijken of het scheelt. Altijd interessant dat soort dingen. Ik heb een week slaaponthouding gedaan, dus als ik in de nacht wakker werd, bleef ik op. Binnen een week ging ik weer doorslapen. De laatste week word ik soms weer midden in de nacht wakker. Dan zet ik het nachtelijke slaapverhaaltje van Headspace op. Dan vertelt iemand heel rustig een verhaaltje in het Engels en dan sukkel ik weer heel rustig in slaap. Er is een verhaal over een nachtelijke wasserette. En ik ben ook fan van het verhaal over een ritje in een buggy over de maan. Ik ben dus niet meer wanhopig over mijn slaapgedrag maar eigenlijk dik tevreden. Mijn horloge wist mij vanmorgen te melden dat ik beter had geslapen dan 93% van de mensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Klinkt wel heftig, die slaaponthouding, maar blijkbaar werkte het. Die 93% heb ik nog nooit gehaald. Ik ga te laat naar bed, slaap dan vaak na veel te lang liggen in, en word te vroeg weer wakker. Grotendeels kan ik de kat de schuld geven, die banjert graag luid miauwend over me heen. Als ik in de nacht wakker word ga ik naar het toilet maar slaap ik gelukkig wel weer snel in. Wat ik bijna jammer vind, want verhaaltjes over buggy's op de maan enzo, dat klinkt best goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Word lid van ons winstgevende bedrijf zonder je druk te maken over je werk, het is een eenvoudig handelssysteem om het plan van je keuze te krijgen en een minimum van $ 2000 te verdienen met slechts een klein bedrag aan investeringen, je kunt binnen een maand tot $ 10.000 tot $ 20.000 verdienen, afhankelijk van je investeringsplan kunt u zo snel mogelijk contact opnemen met supporter via whatsapp: (+447883246472)
  E-mail: tdameritrade077@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen