zaterdag 4 april 2015

Het Rosie Project

8.06 uur Nederland in beweging. Dreigend staat deze tekst naast de teletekst pagina’s die ik al een uur aan het bestuderen ben, met een kopje koffie in mijn hand. Heerlijk vind ik dat om ’s morgens lekker met een bakkie pleur op de bank te zitten en suf de teletekstpagina’s voorbij te zien komen. Het heerlijke rustige muzakje op de achtergrond. Maar dan staat daar zo’n tekst in beeld. Kom om 8.06 maar eens van de bank af met je luie reet, en ga iets doen. Dreigend tikt de klok naderbij, terwijl ik zit te mijmeren wat ik ga doen deze dag.  Mijn telefoon vertelt mij dat Boymans open is en ook het Gemeentemuseum. Maar ik weet niet of ik wel wat wil gaan doen. Zondag is normaal gesproken mijn rustdag, maar omdat ik vrijdag en zaterdag gewerkt heb, loopt mijn hele weekplanning een beetje in het honderd. Ik bedenk me dat ik al net zo een nerd ben als de hoofdpersoon van het boek : Het Rosie Project.

In dit boek gaat iemand met het syndroom van Asperger op zoek naar een vrouw. Om een goede vrouw te vinden en stelt hij een lange vragenlijst op. Vrouwen worden gevraagd deze vragenlijst in te vullen. Dit te voorkomen dat er tijd wordt verspilt aan het daten van iemand met wie het toch niets wordt. Maar dan roept Rosie zijn hulp in. Zij zou alle vragen fout beantwoord hebben als ze de vragenlijst in zou vullen. Zij laat al zijn schema’s in de war lopen. Ja, en die schema’s van de hoofdpersoon, tot op de minuut nauwkeurig, komen mij bekend voor. Zo heeft hij een vast gerecht voor elke dag van de week. Dit is heel handig, want zo hoeft  hij geen tijd te verspillen aan het opstellen van een boodschappenlijst. Want dat is toch iedere week hetzelfde. Ook weet hij precies waar hij de ingrediënten kan krijgen en hoeft hij geen kookboeken aan te schaffen, want de recepten kent hij uit zijn hoofd.


Het lijkt wel wat op mijn 3-weken eetplan. En ik moet zeggen dat zijn regel om precies op tijd te komen mij ook zeer aanspreekt. In ieder geval is het een heel leuk boek om te lezen en ik denk dat ik dat vandaag ook gewoon ga doen. Lekker lezen met een kopje thee en zelfgemaakte scones erbij. ( Die moet ik nog wel even bakken, dus heb ik toch iets te doen vandaag)

7 opmerkingen:

 1. Ik hoop dat je nog wat scones over hebt, dan kun je vandaag nóg zo'n genietdagje houden. Lekker met een zonnetje erbij.
  Merel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb 1e paasdag inderdaad in de zon gezeten, in de tuin met mijn boek en een kopje thee.

   Verwijderen
 2. Leuk boek hè! Ik heb net ook het vervolg gelezen. Ook weer erg leuk, alhoewel wel iets meer van hetzelfde.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het is een erg leuk boek. Ik wil het vervolg ook graag lezen, eens kijken of de bibliotheek dit ook al in huis heeft.

   Verwijderen
 3. Dat boek staat ook al een tijdje op mijn lijstje, maar het is steeds uitgeleend. Maar ik heb geen haast. Ik vermoed dat ik juist meer op Rosie zal lijken, ik ben heel slecht met zelfdiscipline en regelmaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is een hilarisch boek, dus je zult er vast plezier aan beleven. Waarschijnlijk zul je mijn volgende blog kunnen overslaan want dat gaat over de life changing magic of ...planning. Of wellicht is dit juist jouw uitdaging. ( als we denken in kwadranten)

   Verwijderen
 4. Klinkt als een leuk boek. Het is volgend mij van dezelfde uitgever als 'Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht', van Mark Haddon, ook met een autistische hoofdpersoon. Die is prachtig geschreven, geeft heel veel inzicht in hoe een autist de wereld waarneemt. Ook een aanrader. The Rosie Project gaat ook op mijn lijstje.

  BeantwoordenVerwijderen