donderdag 26 augustus 2021

Finding purpose and meaning in life

 

Er is weer een nieuwe cursus op Coursera over doel en betekenis vinden in het leven. Tof, en hij is gratis, 2x tof: Tof, Tof.

De cursus is gebaseerd op If you have a why to live, you can tolerate any how. Citaat van Nietzsche.De leraar geeft ook voorbeelden van mensen die een doel hebben en daar actie op ondernemen. Het eerste voorbeeld is van een godsdienstige vrouw die arts is. Maar ook geeft hij een voorbeeld van een HIV geïnfecteerde junk en haar levensdoelen. Zelfs haalt hij op een gegeven moment de doelen van Adolf Hitler aan. Maar het is ook een cursus van een Universiteit, dus ze gaan alles wel grondig analyseren.

In les 2, en dat is de les waar ik nu ben, krijgen we een rijtje om te kunnen onderscheiden wat je wilt zijn, wilt doen en te nemen acties.

One of mij “do” goals is to be more_____________

The reason why I want to do this because I want to ___________

I can achieve my goal by________________

 

Ik heb ook mijn eigen missie verklaring weer eens tegen het licht gehouden en het leverde nieuwe inzichten op.

In totaal zijn er 4 lessen dus ik ben heel benieuwd of ik aan het eind van de cursus zo goed mijn doel heb beschreven en eigen heb gemaakt, dat ik niet meer van mijn pad afwijk.

Dus zeker een aanrader deze cursus om een doel in het leven te vinden. Net als de andere cursus die ik volgde bij Coursera : The Sience of wel being. Want wie wil er nu niet gelukkig zijn. Ook gratis, dus ook 2x tof.

2 opmerkingen:

  1. Interessant, nog nooit van gehoord maar ga nu zeker even kijken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is wel grappig, ik probeer de laatste tijd juist minder vanuit doelen te leven, maar vanuit intenties. Bv. 'er vandaag een mooie dag van maken.' Het voordeel daarvan is dat je eigenlijk nooit kan falen. Als je intenties goed zijn, kan er nog steeds van alles mis gaan waardoor een 'doel' niet bereikt wordt, maar dan heb je in ieder geval je best gedaan. En het is een cliché dat de weg ergens heen vaak interessanter is dan het doel, maar het klopt wel volgens mij. Maar ja, ik maak natuurlijk ook elke dag kleine plannetjes, en dat zijn toch wel een soort van doelen. En jouw doel om 17.5 kilo af te vallen is toch maar mooi gelukt. Terwijl het met mijn intentie om gezond te leven (met wellicht als bij-effect dat ik afval) niet zo erg van de grond komt. Dus wellicht is dit toch wel een interessante cursus...

    BeantwoordenVerwijderen