vrijdag 11 december 2015

Tijschriften en boeken

Tegenwoordig maak ik graag lange wandelingen. Ik loop dan 2 uur en kom onderweg langs onbekende winkeltjes, waar ik graag even een kijkje neem. Vandaag was ik in een klein boekhandeltje, mijn absolute favoriete lievelingswinkel. Er stond een bak met tijdschriften voor 1 euro. Ik keek en ik zag de Camper reisgids. Nu heeft mijn zwager net een camper gekocht dus ik dacht, ik koop dat voor hem. In de omgeving van mijn zwager valt iedereen tegenwoordig dood neer. Dus hij wil het leven, zolang het kan, bij de lurven grijpen. En voor hem betekend dat hij nu een camper koopt en niet gaat wachten tot hij met pensioen is. Ik zou denken: Je leeft maar even, dus je gaat je tijd niet verspillen aan een camper. Maar iedereen zo zijn eigen ding.

Ook kocht ik het blad Puur leven. Zag er wel gezellig uit, thuis bleek het een christelijk blad te zijn. En ik vond het leuk, hip. Ik zag ook dat ze een super gezellig dag-blok te koop hadden, waar je per dag kon invullen wat je gaat eten, wat een vervelende klus gaat worden die dag, wie je moet bellen en natuurlijk welke Bijbeltekst je hebt gelezen. Ik maak mijn week planning al in een A-4 schrift met harde kaft, dus ik ga het niet kopen. Mijn schrift is custum made en daar kan ik precies kwijt wat ik nodig vind. Maar ik was wel getriggerd door dit blok.  Ik ben altijd geïnteresseerd in  plannings-hulpmiddelen. En dit zag er veel leuker uit dan mijn saaie schriftje. Maar wie weet, als ik jarenlange ervaring heb met mijn schriftje, maak ik zelf het absolute to-die-for-noteblock, en bied ik dat te koop aan en word ik alsnog Multi miljonair. Met natuurlijk : Mijn Random Act of Kindness van de Week. Mijn Uitje met Vrienden van de week. De  Do-Nothing Dag / of zoals ze het in christelijke kringen noemen: De Dag des Heren.                                                                                                                                                                        
                                                  
Toevallig kwam ik vandaag ook langs een kerk, waar ze de Lourdes Grot hebben nagemaakt. Ik heb er een kaarsje opgestoken. Wie weet komt het nog goed met me, mijn oma zou blij zijn als ze nog leefde.
Verder kocht ik nog een gezondheidsblad, wat super suf bleek, een blad van Mileu defensie, dat ik nog niet gelezen heb en een museummaandblad. Wel leuk om voor weinig geld eens een kijkje te nemen in andere werelden.

Ook las ik laatst een leuk boek van de bieb: Neem een geit, leven voor gevorderden.
Het titelverhaal komt van Hanneke Groenteman, die het weer van Renate Rubenstein heeft, dus ik kan het ook nog wel eens doorvertellen.
Een arme Joodse man woont met zijn vrouw en vijf kinderen in een klein armzalig huisje. Het huisje is veel te klein, ze kunnen hun kont amper keren. Hij gaat naar zijn rabbijn en vraagt om advies.  De rabbijn raadt hem aan om een geit te nemen. De man zegt: hoe gaat dat mij helpen? Het is nu al veel te klein, er kan echt geen geit bij. Toch blijft de rabbijn erbij: Neem een geit. Dus de man koopt een geit en gaat ermee naar huis. Met de geit erbij worden ze helemaal gek, het beest poept en plast in het huis waar ze ook nog allemaal wonen. De volgende week gaat de man terug naar de rabbijn. Hij zegt: De geit helpt helemaal niet! Het is nog veel erger geworden. De rabbijn zegt : Doe die geit weg.
De man heeft nu ruimte, omdat de geit weg is.
Als je zelf druk en gestrest bent, kun je ook op zoek gaan naar de geit in je leven en die de deur uitdoen.

Zo stond er op mijn to-do lijstje dat ik ging zingen in een koor. Het leek mij leuk, je wordt er vrolijk van en ik heb het nooit eerder gedaan. Ik vond ook een zangkoor, en het was nog in de buurt ook. Maar toen ik mij opgegeven had voor de proefles drong het tot mij door: dit was niet wat prioriteit had in mijn leven. Ik moest eens gaan afvallen, en daar tijd voor maken. Dus ik ben met hangende pootjes naar de Weight Watchers gegaan. Maar dit is alweer een aantal weken geleden en nu ben ik 13 kilo afgevallen en voel ik mij veel beter in mijn vel zitten. Dat koor was maar een afleidingsmanouvre van wat er echt moest gebeuren. Bovendien blijkt het reuze gezellig te zijn met de dames op woensdagavond bij de Weight Watchers.

Zo staat het boek van Claudia de Breij vol met verhaaltjes van 2-3 bladzijden met een aardige tip van de een of andere bekende Nederlander. Echt leuk om te lezen, licht vermaak.  


5 opmerkingen:

 1. Haha, wat een mooi stukje. Ik denk dat we onze camper maar 'de geit' gaan noemen. Ik heb namelijk 1 voordeel ontdekt aan een camper: je kan overal kan poepen en plassen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. LOL: 'Je leeft maar even, dus je gaat je tijd niet verspillen aan een camper'. Moet altijd zo lachen om jouw oneliners.

  Goed bezig, met wandelingen van twee uur, afvallen, tweedehands shoppen en creatieve noteblock-ideeën.
  En fijn dat het ook nog gezellig is bij de Weight Watchers, dat helpt altijd mee, en wat extra motivatie is wel fijn denk ik, na Chocaholic Maand November...;-)

  Dat verhaal van die geit is trouwens geweldig. Ik zal nu vast heel vaak gaan denken:'Hee, dit is er weer eentje, een geit die ik weer de deur uit moet doen.' Zeer inzichtgevend.

  Zo heb ik ook vaak een zinnetje in mijn hoofd:'This is not about the dog.'Dat komt uit een aflevering van dr. Phil. Een vrouw is kwaad op haar vriend, omdat hij zijn hond meer aandacht geeft dan haar. Ze stelt hem voor een ultimatum: de hond weg, of ik. Maar dr. Phil zegt: 'This is not about the dog.' Al gauw blijkt er in die relatie veel meer niet te deugen (vooral te weinig seks, meen ik me te herinneren).
  Als ik nu tegen mijn vriend loop te mopperen omdat hij zijn vuile sokken niet opruimt, denk ik: 'This is not about the dog.';-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. O ja, en nog even naar aanleiding van die camper...
  Mensen denken vaak dat je na een vervelende diagnose als een gek je bucketlist gaat afwerken. Maar ik heb ontdekt dat het juist omgekeerd is, bij mij althans. Ik geniet ervan om met de mensen te zijn van wie ik hou, te wandelen in het Kralingse Bos, uit te waaien op het Hoekse strand, of gewoon lekker te eten en mensjes te kijken op een Rotterdams terras. Dat is een bucketlist die je tenminste bijna elke dag kunt afwerken! Bungee jumpen en op vogelspinnensafari gaan laat ik graag aan anderen over...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk is het niet about the dog, het is about the goat. Maar je hebt gelijk, vaak sluimeren er al irritaties die een aanleiding zoeken om naar buiten te komen. Zoals ik al een schreef, heb ik geen bucket list meer. Ik heb dan geen vervelende diagnose gekregen, alles gaat gewoon zijn gangetje, maar misschien ben ik wat ouder en wijzer geworden. Nu heb ik zo langzamerhand wel door dat het geluk niet ligt in verre bestemmingen en moeilijke acties, maar gewoon om de hoek.
   En wat leuk dat ik positieve reacties op mijn blog krijg.
   Ik had namelijk een stukje in de Puur! Gelezen met tips voor het schrijven van een schrijverscoach. Ik zal ze even noemen, misschien hebben anderen er wat aan.
   1.Laat die kop knallen, een goede kop dekt de lading en maakt tegelijkertijd nieuwsgierig. O.k. mijn kop dekt de lading: Tijdschriften en boeken maar is nu niet echt uitnodigend. Misschien had ik er 5 tijdschriften en 1 boek van moeten maken. Dan boei ik direct de lezer!
   2. Sleur je lezer de tekst in met het intro. Wees niet bang om te overdrijven.
   Ja, hoor ik heb een pakkend intro: tegenwoordig maak ik graag lange wandelingen, haha
   4.Onderbouw je mening in het middenstuk. Draag argumenten en voorbeelden aan die je verhaal staven..
   Mwah, ik zit wat te ouwehoeren over de camper van mijn zwager. Is er eigenlijk wel sprake van een verhaal bij mij?
   5.Stop het venijn in de staart , sluit af met vuurwerk! Kom niet zelf met de moraal van het verhaal maar laat de lezer dat ontdekken.
   Ik sluit af met dat het boek van Claudia de Breij leuk is om te lezen, jawel, het vuurwerk spat er weer van af.
   6. Laat je tekst nog even sudderen. Zet het niet meteen online. Kom los van je scherm en ga een stuk wandelen, haal de vaatwasser leeg of ga in bad. Tien tegen één dat je een brainwave krijgt voor het echte yes gevoel.
   Ben je mal, ik knal het meteen online, en ga de volgende dag als, iedereen de tekst al heeft gelezen, nog eens aanpassingen doen.
   Het is wel waar deze tips, maar ik word er door verlamt, ik durf niets meer te schrijven. Pfhhh ik heb nog steeds geen betere titel bedacht voor dit blog.
   Maar ik beleef er lol aan om iets te schrijven en het op internet te plaatsen en dan is het maar niet perfect. En vanmiddag heb ik dan met gekleurd papier, sticky note filio en een internet pagina met quotes een week- plannings-schrift voor 2016 gemaakt. Het is een kleurig geheel geworden!

   Verwijderen
 4. Ja, ik kan me dat blog nog herinneren, vooral de legendarische woorden: 'Ik ga stoppen met mijn bucketlist, en alleen nog maar doen waar ik zin in heb.'

  Dus ik zou zeggen: blijf gewoon lekker schrijven zoals je schrijft! Misschien is het niet altijd perfect, maar je blogs zijn grappig, je hebt er lol in... en er zitten citaten tussen die zo op een tegel kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen