zondag 10 mei 2015

Ken Uzelve

Gisteren had ik een filosofie dagje. Ik had de cd box met 5 hoorcolleges van Rene Gude en anderen "Ken Uzelve " van de bieb gehaald. Nou ja, ik heb de box besteld want die is reuze populair, ik heb er zeker een maand op moeten wachten.

Maar gisteren was het dan zover, ik had mijn rust- c.q. lummeldag. Ik hoefde dus niets te doen, maar dat wil niet zeggen dat ik maar een beetje uit het raam ga staren. Dus cd 1 erin, luisteren en daarna een uurtje wandelen, cd 2 erin, en daarna lunchen, cd 3 erin, stukje fietsen naar het dorp, cd 4 erin en tenslotte => Borreltijd.

Maar het was nog best een intensief tijdverdrijf om naar deze cd's te luisteren. Nu weet ik weinig, over filosofie. Mijn kennis komt niet veel verder dan de wereld van Sofie. Nachttrein naar Lissabon, heb ik maar tot de helft gelezen. Alleen de voorstelling "Satre zegt Sorry" van Laura van Dolron heb ik helemaal uitgezeten. Dus er ging een wereld voor mij open.
Nu kan ik in een paar zinnen niet 4 uur hoorcollege samenvatten. Maar wel een paar leuke weetjes.

Een mens gaat pas een zelfbeeld ontwikkelen als de kring van mensen om zich heen te groot wordt om zich met iedereen individueel te meten. Dus als je alleen je ouders om je heen hebt, dan heb je geen zelfbeeld nodig, en heb je dat ook niet.    Dat wist ik nie!

Mensen trokken in de oudheid in groepen van 150 mensen over de savanne,En nog steeds is het aantal van 150 personen het aantal mensen waaruit je sociale omgeving, normaal gesproken bestaat.
Dat wist ik nie!

Wat ook grappig is dat een vrouwelijke professor verteld over vooroordelen. Vaak weet je zelf niet dat je deze hebt. Ken uzelve, doe de test op Harvard, Implicant assocasion test: https://implicit.harvard.edu/implicit/selectatest.html Zelf deed zij ook de test en het bleek dat deze vrouwelijke professor het moeilijk vond om vrouwen met wiskunde en logica in verband te brengen. Dat wist ze van zichzelf niet, maar nu kent ze zichzelf beter!


5 opmerkingen:

 1. Very interesting blog. A lot of blogs I see these days don't really provide anything that attract others, but I'm most definitely interested in this one. Just thought that I would post and let you know.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. O, ik zie dat jij ook al zo'n vervelende robot op bezoek hebt, die je blog de hemel in prijst. Ik heb die van mij er net afgepleurd. Doe hoorcolleges klinken interessant, die kende ik nog nie... Dat van die 150 mensen wist ik wel, daarom worden we allemaal overspannen van schaalvergroting, dat is niet onze natuurlijke status quo.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij gedijen het best in kleine samenlevingsverbanden met korte lijntjes. Zoiets als mijn oude straatje, en Strowijk Iewan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het zijn erg informatieve hoogcolleges en ze geven ook aan hoe je in deze tijd van globalisering je zelfbeeld aanpast. Maar het is een beetje ingewikkeld om dat even uit te leggen. Daar zou je een 5 delige cd serie aan kunnen wijden ;). Maar met inter-blibliotecair leenverkeer, kun jij ook de cd lenen, bij de bieb van Rotterdam.
  Ja, ik vind het wel geinig die spam. Ze komen wel iedere keer met een nieuwe zin. Ik laat hem nog even zijn gang gaan. Want ik ben benieuwd hoeveel standaard zinnen het programma heeft.

  BeantwoordenVerwijderen