zondag 25 januari 2015

Crisis survival gids

De crisis survival gids, bespaar 400 Euro per maand, minder spullen meer rust, minder geld, meer tijd.

Nou die titel, daar viel ik deze zondag dus helemaal voor. In de bieb, bij de nieuwe aanwinsten. Dus ik dacht niet lang na en leende het boek van de bieb. In mijn missie verklaring staat dat ik makkelijk rond kan komen omdat ik mijn uitgaven beperkt houd.  En door  400,- per maand besparen, zou ik nog makkelijker rond kunnen komen. Nu spaar ik 26% van mijn inkomen. Maar ik streef naar 33%. Dus dit boek leek mij : VAKLITERATUUR.

Het boek is ingedeeld in maanden:

Januari:  Kleding
Het boek geeft wat tips die ik al vele malen ben tegengekomen. Zelf heb ik de volgende tip voor jou: Pleur al je kleding uit je kast op je bed. Pak je fototoestel en fotografeer jezelf in je kleding. Tevreden over de picture? De kleding mag in de kast. Zie je er niet uit, of heb je al helemaal geen zin om jezelf in die kleren op de foto te zetten? Dan gooi je die kledingstukken in de zak voor Max, of de zak voor de kringloopwinkel. Je print de foto’s met kleding die je wel geslaagd vindt en hangt die in een collage aan de muur. Nu hoef je s’ morgens alleen nog op je collage te kijken om te weten wat je gaat aantrekken. Mis je iets? Dan mag dat op je shoppinglist.

Februari: Voedsel
Ja, veel bekende tips. Zelf werk ik met een 6 weken menuplan. Ik haal de boodschappen eens per week in huis. Ik kook door de week voor 2 dagen, want dat vind ik wel voldoende voor een werkende vrouw.
Mijn menuplan: ( zoals je ziet: ik ben geen vegetariër, maar ik eet niet altijd vlees)

ma/di
ma/distamppot andijvie
Lasagna

wo/do
wo/do

rijst curry cashewnoten
Paella

vrij/za
vrij/za

sate varkenshaas
Tapas

Wrap met tomaat bonen
pizza

zondag
zondag

Stoofpot
risotto-geitekaas-asperge
ma/di
ma/diKip/ prei/ pasta
stamppot boerenkool

wo/do
wo/do

Chili
kip tajine

vrij/za
vrij/za

wrap gerookte zalm
Pizza

haal nasi rames
Grill

zondag
zondag

varkenshaas goulash
zalm-gorgonzola-pasta

ma/di
ma/diJambalaya
Mee goreng Plenty

wo/do
wo/do

Cous cous
rijst -kip-botersaus-sperciebonen
vrij/za
vrij/za

salade met biefstuk
spinazie pannenkoek

spare ribs
gegrilde kip

zondag
zondag

Burger/biefstuk, sla en gebakken aardappels
tong-picassoMaart: Ecodriving.
Ik ben niet geïnteresseerd in dit hoofdstuk omdat ik vrijwel alles met de fiets doe. Verder heb ik voor noodgevallen een abonnement op Greenwheels. Niet omdat ik nu groen zou zijn, ik heb gewoon een pokkenhekel aan autorijden.

April: Declutteren
Ja, weer weinig nieuws. Ze heeft wel een goede tip om de oude foto albums te gaan digitaliseren. Maar ik weet niet of ik daar de energie voor ga opbrengen.
Zelf heb ik de luxe van een schuur achter het huis. Daar sla ik de spullen op die ik denk niet meer nodig te hebben. Na een afkoelperiode, kijk ik het nog één keer door en breng het dan naar de kringloop. Je kunt het ook op Marktplaats zetten, maar ik vind het wel fijn dat ik hiermee ook een werkelozen project steun. Maar eigenlijk heb ik ook geen zin om nog meer tijd in deze nutteloze spullen te steken.

Mei: Consuminderen met kinderen.
Omdat ik geen kinderen heb, heb ik dit hoofdstuk even overgeslagen.

Juni : Financiën.
Hier viel voor mij als accountant natuurlijk niets nieuws te halen.

Juli/augustus: vakantie.
Weer de voor de hand liggende tips. Ik heb vorig jaar met een vriendin van huis geruild en in het najaar in het 2e huis van een klant vakantie gevierd. Dat bespaart veel geld.

September: School.
Omdat ik geen kinderen heb was dit hoofdstuk niet interessant voor mij.

Oktober: Huis
Hier stond: onderbreek schakelaars sluipverbruik tegen te gaan. Helaas stond er niet bij hoe je dit sluipverbruik van tegen moest gaan.

November: Kadootjes
Ja, alle tips deden we al. Namelijk door het jaar heen shoppen voor Sint en Kerst.

December: Jij
Hier staat dan eindelijk een heel interessante checklist voor een eenvoudiger leven. Maar die is van: Zenhabits.net. Het is het enige interessante aan het boek, en dan komt het ergens anders vandaan. Maar ze benoemt wel alle nieuwe trends van dumbsterdiving tot tiny houses. Een yup bespaart misschien 400,- p.m., als je al enige blogs hebt gelezen zul je in dit boek weinig nieuws vinden. Ze schrijft wel vlot en bespreekt alle hippe trends.

Dus ik beveel je haar website aan, crisissurvivalgids.be. Maar niet haar boek. Ben blij dat ik het van de bieb had, anders had ik me toch bekocht gevoeld.


9 opmerkingen:

 1. Zo hallo, jij bent op dreef met het bloggen! Fijn dat ik weet dat we het boek niet hoeven te gaan kopen, want als ik de titel en de kaft ergens was tegengekomen had ik best in de verleiding kunnen komen. Ergens is het toch ook wel fijn te ontdekken dat we blijkbaar al heel goed bezig zijn. Iets met egotrippen op de bank met thee toch? Al was 400 euro besparen ook wel lekker geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kijk, nog een boek voor niet op mijn leeslijstje ;)
  Na een tijdje is het ook allemaal niet meer zo boeiend he. Misschien voor mensen die nog elke maand zakken vol kleren kopen, overal heen gassen als kip zonder kop en denken dat je een wrap met zalm alleen maar kan eten als je hem koopt bij de AH Deli-dinges. Ga toch eens even kijken op haar site. Dus toch bedankt voor de tip ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij dit boek kreeg ik helaas geen feestelijk gevoel op de bank, met mijn kopje thee. Het was meer verwondering, hoe iemand zulke suffe tips kan geven als: neem je lunch mee in plaats van deze iedere dag te kopen, bij de AH Deli-dinges. Dit bespaart je 5- euro per dag. Plan een weekmenu, dan ga je minder uit eten. Laat eens wat vaker de auto staan. Ja hallo, zo kom je wel aan die 400,- euro besparing per maand.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een stukje uit het boek zal de Biobloghurt en valhallavertelt wel aanspreken.
  Het is als ze gaat opruimen.
  "In een tweede fase deed ik dit alles nog eens over. En nog eens. En toen nog een keertje. Je gelooft het nu misschien nog niet, maar je zal het gauw merken het werkt verslavend. Haast even verslavend als shoppen vroeger"

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fijne recensie! Dit boek ga ik dus zeker niet kopen. Het valt mij ook vaak op dat er weinig nieuws meer geschreven wordt. Zeker niet als je al een tijdje bezig bent met bezuinigen, kom je weinig nieuwe inzichten tegen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Haha, wel grappig om mensen te adviseren de auto eens te laten staan en je lunch niet meer bij de Deli Dinges te halen, en je boek dan doodleuk 'Crisis Survivalgids' te noemen. Zo lust ik er ook nog wel een paar. Niet per helicopter, maar per trein naar je tweede huis in Barcelona. In het restaurant een voorgerecht bestellen in plaats van een hoofdgerecht. Je gigolo de deur uit doen en stoppen met de cocaïne. Zo bespaar je al gauw duizenden euro's per maand! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Haha, jij weet het altijd weer zo fijntjes te verwoorden.

  BeantwoordenVerwijderen