donderdag 8 september 2022

It takes a village

 

Als ik lees over verkeersdiploma’s en voorleesmiddagen bij de bieb, moet ik altijd denken aan de uitdrukking, It takes a village to raise a child. Het geeft mij een warm gevoel, samen zorgen we ervoor dat de kinderen zich ontplooien tot evenwichtige volwassenen.

Maar op mijn werk hebben we nu een millennial rondlopen en ik vraag me af door welk dorp hij is opgevoed. Mijn hemel, hij denkt dat alles om hem draait, kan totaal niet omgaan met feedback en heeft geen ruggengraat. Is 27, woont nog thuis en heeft zijn studie niet afgemaakt. Ja, ik weet het, het is geen lot uit de loterij. En hij zit maar te klagen dat hij geen huis kan kopen omdat hij een studieschuld heeft. Volgens hem is hij nog tientallen jaren bezig deze schuld af te betalen met €100 per maand. Waarom € 100 per maand, denk ik dan. Het kan toch makkelijk € 1000,- zijn als je nog thuis woont. En misschien kan het zelfs wel meer zijn. Maar nee, hij moet geld hebben voor dure vakanties en eten thuis te laten bezorgen en uit eten te gaan. Ik heb hem het boek plakbandpensioen gegeven. Er staat een hoofdstuk in over de klaagcultuur van millennials die ondertussen het geld over de balk gooien. Misschien steekt hij er wat van op. Heb ik mijn steentje weer bijgedragen om deze jongen op te voeden.    

2 opmerkingen:

 1. Wat lijkt me dat een vervelend mannetje! Laten we hopen dat hij iets opsteekt van je boek, maar als ik af moet gaan op jouw omschrijving dan is dat ijdele hoop. Millenials...ik heb er ook een paar op mijn werk, kunnen heel vermoeiend zijn! Of waren wij ook zo toen we zo oud waren???

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vast. Een beetje. Elke generatie zeurt. Elke leeftijd zeurt. Peuters om lekkers, tieners om school en dieet, studenten over huizen en studie en geld, mensen van 45+ over vroeger en de huidige jongeren.

   Ik snap dat 85000 euro studieschuld gezeur oplevert. Met 1600 euro loon en simpel leven en bij je ouders wonen doe je daar gerust 7 jaar over. (Al was mijn studieschuld na 6 jaar studie iets minder dan 20000)
   En een schuld van 80000 drukt nogal op wat je aan hypotheek kunt krijgen, en bij een huis van 3 ton moet je dik 30000 zelf gespaard hebben. En een salaris van boven de 3000 netto.
   Het is dus wel degelijk moeilijker allemaal. En dat met mensen die in de watten zijn gelegd als opvoeding.

   Verwijderen