zaterdag 17 september 2022

Energierekening

 

Ik ben lid van de Facebookgroep Vrekken en Consuminderen. Een hele interessante groep met veel goede tips. Ik heb al meerdere keren iets aangeschaft op aanraden van leden van de groep.

De laatste tijd gaan de discussies vooral over de energie rekening. En daardoor word ik toch wat zenuwachtig over mijn rekening voor de komende winter. Ik woon in een jaren 30 huis met label F. Een hoekhuis, dus lekker veel stoken, dat ook nog.

Ik heb wel een slimme meter dus ik kan mijn gasverbruik zien. Nu heb ik in augustus 4 m2 verbruikt en dat kost mij 4,- + 20- vastrecht. Dat valt goed te doen. Op koken hoef ik dus niet te bezuinigen en ik ga ook eens per week in bad. Maar straks moet de kachel aan en daar maak ik mij zorgen over want in november gaat het nieuwe tarief in.

Nu had ik een energiecoach laten komen, een heel gezellige vrouw en ze kwam met vier goede tips.

Ten eerste, de makkelijkste tip: kook geen water meer op gas maar met de waterkoker.  Dat is goedkoper

Ten tweede: in de keuken heb ik enkel glas en zij raadde mij aan er een gordijntje voor te hangen. Ik heb in een tweedehands winkel voor 5- een gordijn gekocht en zelf op maat gemaakt en bij de gamma een gordijnroede voor 25,- gekocht. Geen grote investering en ook niet veel gedoe.

De derde tip was iets lastiger : ik kon de vloer isoleren met Tonzon.  Dit zou ongeveer 1500 kosten. Maar toen bleek het gat naar de kruipruimte te klein te zijn en kon ik het werk niet uitbesteden. Ik wil nog gaan kijken of ik het zelf kan doen, maar ik weet niet of ik door het gat kom. Even afwachten tot er visite is. Want ik heb geen zin om klem te komen zitten en er niet meer uit te kunnen komen. Maar als er visite is vergeet ik het altijd om het uit te proberen. Het zal wel een enorme klus worden dus ergens hoop ik dat het gat te klein is.

 En als vierde tip had ze iets over mijn koude buitenmuur. Het huis is uit de jaren 30 en er is geen spouwmuur. Dus ik kan geen spouwmuur isolatie doen. Maar zij opperde een extra wand erin te plaatsen. Dit zou 15 cm van de kamer afhalen. Maar dan moest ik weer een elektricien apart laten komen om de stekkerdozen te verplaatsen. Deze grap ging 1750,- kosten excl. Elektricien, die nog 2 keer langs moest komen. Ik had op de Vrekken site om een oplossing gevraagd en zij kwamen gratis met de tip om isolatiebehang te plakken. Het bespaart 20% op je rekening! Het is 3 millimeter dik en voor de hele muur inclusief lijm en verzendkosten betaal ik 140,- op Amazon. Twee lieve vriendinnen boden aan om er een behangfeestje van te gaan maken en op 8 oktober gaan we met zijn drieën aan de slag. Hoe leuk is dat!


Maar op de Vrekken site zag ik nog een goede tip: een fleece elektrische bovendeken. Als ik ’s morgens voor ik naar mijn werk ga nog even in de kamer zit is het eigenlijk zonde om de hele ruimte te verwarmen. Ik zou mijn kopje koffie gewoon kunnen drinken onder mijn fleecedeken en pas als ik ’s avonds thuis kom de verwarming aan doen. Dit vind ik ook een geweldig idee en ga ik ook doen.

Dus leuk zo’n energiecoach, maar voor de echt goede en goedkope oplossingen moet je bij Vrekken en consuminderen zijn.

 

 

3 opmerkingen:

  1. Wij wonen in net zo een huis. Bovendien hebben we geen binnenmuren, 3 open verdiepingen en dus een behoorlijk hoge energierekening. We gaan volgend weekend het (deels) platte dak isoleren. Verder gelukkig wel overal dubbelglas.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat gezellig: een behangfeestje! Goed plan. En die fleecedeken is ook een mooie oplossing.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja die electrische deken schijnt heel goed te zijn en niet zoveel stroom te verbruiken, dat heb ik al vake4 gehoord. Isolatiebehang is nieuw voor me, maar prima oplossing

    BeantwoordenVerwijderen