zondag 25 april 2021

Ulysses

 

Toen ik een jaar of 20 was of zo kocht ik het boek Ulysses van James Joyes.

Het was het boek van de maand van de boekenclub van ECI maar ik kwam er niet doorheen. Toen het werd uitgeroepen als beste boek van de 20e eeuw gaf ik het een nieuwe kans. Maar helaas, ik gaf het weer op bij bladzijde 10.

 


25 jaar later ging ik naar Dublin en dacht ik dat het toch wel leuk was om het boek gelezen te hebben omdat het daar speelt. Maar ook dit keer kwam ik niet veel verder dan bladzijde 10. Ik voelde me wel een beetje een tutje omdat ik deze wereldliteratuur alweer naast mij neerlegde. Ik moet hier trouwens bij opmerken dat tot het beste kinderboek “Le petit prince” was uitgeroepen, en dat had ik wel uitgelezen. Zij het niet in de originele taal.

Eenmaal in Dublin aangekomen ging ik met een vriendin op een literaire pub tour. Daar was de eerste vraag of iemand was begonnen aan Ulysses. De helft van de aanwezigen stak zijn hand op. De volgende vraag was wie het uitgelezen had. Nu stak niemand meer zijn hand op. 

Ook bij een andere excursie dat weekend werd aan dit boek gerefereerd als het boek dat niemand uitgelezen had. Ik begon me een stuk beter te voelen over mijn literaire triomfen.

Dit jaar ben ik begonnen aan een literaire boekenclub van the School of Life. Het eerste boek was van Tjechov. Heel leesbaar en leuk besproken. Ik vind het ook wel helemaal leuk dat ik nu eens iets van Tjechov heb gelezen.

Het tweede boek was Mevrouw Dalloway van Virgina Woolf. Ik had ook altijd iets van Virginia Woolf willen lezen. Maar dit was niet door heen te komen. Het was voor de bespreking dat ik mij dwong om elke avond toch even 5  bladzijden te lezen anders had ik het laten liggen.

Maar toen Sander Kollaard het boek besprak maakte hij het toch spannend. Hij ging er ook van uit dat het boek niet per se makkelijk leesbaar hoefde te zijn. Dat vond ik wel een nieuwe invalshoek. En ik was zomaar blij dat ik toch dat moeilijke boek van Virgina Woolf had gelezen.

Maar het leukste vond ik toch dat Sander Kollaard vertelde dat hij ook niet door Ulysses van James Joyes was gekomen.

4 opmerkingen:

 1. Ik moest toen ik in de vijfde zat een ander boek van die schrijver lezen. Dat moest, die leraar vond dat ik goed in Engels was en wilde (denk ik achteraf) een beetje opscheppen op het mondeling examen. Het was The Portrait of the Artist as a Young Man. Ik begreep er he-le-maal niks van. Dus Ulysses... mij niet gezien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb het ook nooit uitgekregen. Maar intussen heb jij wel mooi Tsjechov en Wolf gelezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Welkom bij 24Hour Loan Service

  Heeft u zonder succes geprobeerd leningen van banken te krijgen? Dringend geld nodig om uit de schulden te komen? Geld nodig voor uitbreiding of oprichting van uw eigen bedrijf? Ontvang een lening bij een van de toonaangevende kredietverstrekkers in het VK. 24Hour Loan Service is een van de grootste bedrijven voor gedekte leningen in het VK en ons vriendelijke en ervaren personeel kan uw aanvraag snel en efficiënt verwerken. U kunt lenen met een looptijd van 1 tot 25 jaar en voor elk doel een bedrag van £ 2.000,00 tot £ 100.000.000,00 lenen.

  Soorten leningen die we aanbieden zijn onder meer:

  Persoonlijke leningen
  Kortlopende leningen
  Schuldenconsolidatieleningen
  Online leningen
  Snelle leningen
  Leningen voor elk doel
  Lening voorwaarden
  Slechte kredietleningen
  Goedkope lening
  Negatieve kredietleningen
  Hypotheek
  Slechte kredietproblemen
  Beveiligde lening

  Met een lage rente van 3% over de hele wereld. De applicatie is beschikbaar voor aanvragers van 18 jaar en ouder. U kunt zich aanmelden via whatsapp: +447451283532 of e-mail: larryfox2017@hotmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo allemaal, ik ben opgelicht door zoveel bedrijven die beweerden echte geldschieters te zijn, maar al mijn inspanningen zijn tevergeefs geweest, ik ben meer dan 3500 euro kwijtgeraakt aan nep-geldschieters die beweren te zijn wat ze niet zijn. Totdat mijn vriend me voorstelde aan de juiste geldschieter waarmee ik contact opnam en ik met succes een lening van hen kreeg in slechts 48 uur, zou ik iedereen die op zoek is naar een lening zonder angst aanraden om contact met hen op te nemen via e-mail: lapofunding960@gmail.com
  Whatsapp +447868753778

  BeantwoordenVerwijderen