zondag 19 februari 2023

Cash

 

Als accountant is contant geld bij een klant een hel. Je krijgt er nooit helemaal grip op. Bankmutaties zijn veel makkelijker, je kunt precies zien waar het vandaan komt en waar het naar toe gaat en hoeveel er eind december op de bank staat.

En dat is precies wat ik er op tegen heb. In de maatschappij moet niet alles te volgen zijn door een Big Brother die al onze gangen na kan gaan. Laatst hoorde ik dat een overheidsinstantie een aanvraag had gedaan om alle bankmutaties boven de € 100,- te controleren. Het is niet toegestaan, maar ik gruw er van dat zoiets maar bedacht wordt.

Ik weet het, duistere zaakjes worden ook cash afgerekend en weer witgewassen. Drugshandel, prostitutie en afpersen, het gaat allemaal contant. Toch vind ik dat er ruimte voor ruis moet zijn in een maatschappij. Een 17 jarige die een pakje sigaretten wil kopen, wat geld geven aan iemand in de bijstand, moet kunnen vind ik. En als alles gecontroleerd wordt krijg je echt een politiestaat.

In Oost Berlijn kun je op veel plaatsen niet pinnen. Ze zijn  er nog huiverig voor de overheid en willen geen girale sporen nalaten.

Zelf heb ik me ook weer voorgenomen om wat meer cash te gaan betalen en zo een beetje ruis te gaan veroorzaken. En ja, ook voor mijn heroïne handeltje 😊

   

4 opmerkingen:

 1. Pinnen is gemakkelijk en fijn maar inderdaad het "doel" ervan lijkt me helemaal niks. Alles wordt nagegaan van je al heb ik niets te verbergen. Ik denk er ook wel eens over na om te gaan zorgen dat er weer eens wat meer contant geld in mijn portemonnee gestopt gaat worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, bankmutaties boven de 100 euro controleren. Ik las het voorstel. Serieus?? Wie bedenkt zoiets?? Alsof daar überhaupt mankracht voor beschikbaar is. Te idioot voor woorden. Krijg je mail van je bank: "u heeft gepind bij de bakker voor 108 euro. Dat vinden wij buitenproportioneel en dus een verdachte transactie. Wilt u de aankopen specificeren?" Haha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marja, dat wordt niet gedaan door mensen maar door computers. Zo 'zien' computers nu ook wanneer er een rare transactie plaatsvindt van een creditcard. Je krijgt dan bericht en de boel wordt dan teruggestort. Voorbeeld: het lijkt alsof jij iets gekocht hebt in Amerika voor 455 dollar. Maar jij heb nooit eerder zoiets gedaan, dat wordt dan opgemerkt door de computer en dan krijg je een brief of bericht om contact op te nemen met de bank.

   Verwijderen
 3. De vraag is of het allemaal doorgaat, er zijn nog veel belangrijke partijen die het niet zien zitten. Gisteravond een deel van Radar waarin dit uitgebreid aan bod komt gekeken. Aanrader!

  BeantwoordenVerwijderen