vrijdag 3 december 2021

Ik ga met pensioen

 

Ik ga met pensioen. Nou ja, niet meteen. Ik ga 6 jaar sparen en dan ga ik met mijn 62e met pensioen.


Sinds begin dit jaar ben ik schuldenvrij. De hypotheek is volledig afgelost. Dus ik ben een buffer op gaan bouwen. Inmiddels kan ik 10 maanden leven van mijn buffer. Dat is wel genoeg voor een buffer. Dus ben ik maar een beetje luxer gaan leven. Ik heb zomaar een tas gekocht zoals je in mijn vorige blog hebt kunnen lezen. De nieuwe tas past zo goed bij mij dat ik het niet eens als een nieuwe tas zie. Meer een verlengstuk van mezelf. En ik heb zo een heel duur pincet van Tweezerman gekocht. Wel met 50% korting, want ja ik ben nu eenmaal gewent om alles op een koopje te doen. Een Oral B Io tandenborstel. Helpt trouwens wel, mijn mondhygiëniste was voor het eerst in 10 jaar enthousiast over de staat van mijn tandvlees. Ik hoef pas over 4 maanden terug te komen i.p.v. over 3 maanden. Dus deze investering gaat zichzelf terug verdienen. Maar ja, nu weet ik echt niet meer waar ik mijn geld aan uit moet geven.


Met mijn pensioenplan heb ik weer een DOEL om te sparen. En ik denk dat als je de 60 gepasseerd bent, het werk je zwaarder gaat vallen. Je vindt veranderingen vermoeiend en geen uitdaging. Ik vind mensen die over uitdagingen spreken in plaats van problemen sowieso al heel vermoeiend.

Ik heb nu al geen zin meer om ‘s avonds op pad te gaan. Vroeger haalde ik hele nachten door. Maar nu zoek ik de uit pagina’s af voor evenementen die in de middag plaatsvinden. Dat alles nu door de lockdown om 17.00 uur dicht moet zijn is voor mij een uitkomst. Dan ben ik lekker op tijd thuis voor het eten. Dus ik gedraag me al als een gepensioneerde. Dat zal de komende jaren alleen maar erger worden.

Ik hoor wel van veel mensen dat ze doelloosheid ervaren als ze stoppen met werken. Een vriendin wordt neerslachtig omdat ze zoveel tijd besteed aan het lezen van de krant waarin alle ellende in de wereld wordt opgesomd.   Dat lijkt me nu niet zo een goed doel voor het besteden van je verkregen vrije tijd. Maar je kunt wel een zingeving vinden in verbinding ervaren met andere mensen. En de schoonheid ervaren van de natuur en kunst. Of door orde te scheppen. Daarom is het zo fijn als je je huis opruimt, je voelt dat je zinvol bezig bent. Ik ben trouwens niet van plan om te gaan reizen als ik met pensioen ga. Ik wil eigenlijk dan eindelijk de achtertuin gaan doen. Dat is niet zo ver weg. En iedere dag langs het strand wandelen. Ook in de winter. En lekker naar de markt om mijn boodschappen te doen, boodschappen die ik nu uit tijdgebrek laat thuisbezorgen. Dus gewoon in een rustig tempo mijn gewone leven lijden. En ik wil als  vrijwilliger bij de schuldsanering gaan werken. Ik heb daar wel eens geholpen. Maar ik dat was geen groot succes. Die mensen willen vooral gehoord worden en op de tweede plaats aan hun geldproblemen werken. Ik vond dat geouwehoer niet interessant en wou vooral de problemen oplossen. Maar als ik eenmaal met pensioen ben hoop ik daar wel het geduld voor op te kunnen brengen.

Ik ga in ieder geval lekker weer sparen, ik heb een maandje geld uitgegeven en nu weer de broekriem aanhalen. Als ik een leuk potje heb opgebouwd op mijn 62e dan kan ik zien wat ik ga doen. Stoppen of nog even doorwerken. Maar dan is het geen must om brood op de plank te hebben


Om de één of andere reden worden alle plaatjes vandaag geweigerd door blogger. Dus dit is een blog met alleen maar tekst geworden.

5 opmerkingen:

 1. Wat een fijn vooruitzicht! Echt super dat je je hypotheek helemaal hebt afgelost. Ja, de man en ik hebben het ook steeds vaker over minder werken, op een rustig plekje gaan wonen, etc. Dat van dingen minder vaak een uitdaging vinden, en vaker geouwehoer, dat herken ik wel, haha. De man heeft zijn hypotheek ook bijna afgelost, en we hebben allebei een goeie buffer, dus ik merk ook dat ik wat makkelijker geld begin uit te geven. Ook omdat er nu minder geld opgaat aan uitjes en reizen. Ben nu helemaal los gegaan met de Sinterklaaskado's, bv.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed plan Jacqueline, lekker eerder stoppen met werken, vroeger kon je ook al met 61 met de VUT bedacht ik me van de week. Had ik nu een vutter kunnen zijn 🤣🤣.
  Nou ja, bij mij komt het toch op hetzelfde neer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk vooruitzicht. Zelf ben ik nu 2 jaar met pensioen. Ik stopte met werken toen ik 65 werd. Het was mooi geweest vond ik. Sindsdien hebben we tijd te kort en zijn we vaak op pad met onze camper. Heerlijk!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben ook aan het sparen om eerder met pensioen te gaan. Ik heb zelf ook bedacht dat ik tot 62, max 64 blijf werken. Dat moet lukken want ook hier is de hypotheek afgelost en verdien ik meer dan ik opmaak. Heb nu gelukkig nog veel plezier in het werk, maar merk ook dat het wel minder is dan pakweg 10 jaar geleden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi plan om naar toe te 'werken'. Ik was 59 en Hans 62 jaar toen we ontslag namen. Geen dag spijt gehad. De stroom aan projecten en wijzigingen werd ik helemaal zat. Hoewel ik collega's weleens mis. Daar nog maar eens een vervanging voor zoeken. En inderdaad, als je 62 bent kun je je plan altijd bijstellen. Misschien word je tegen die tijd wel uitgekocht met een riante afkoopsom 😊.

  BeantwoordenVerwijderen