zondag 28 mei 2023

A12

 

 

Toen de eerste aankondiging kwam dat Extintion Rebellion de A12 ging bezetten vond ik dat de sufste aktie die er ooit was gedaan.

De A12 was namelijk net een half jaar afgesloten geweest voor wegwerkzaamheden. De meeste mensen wisten niet eens dat hij weer open was. En wat zou een extra middagje dicht nu uithalen. Als iemand het opmerkte zou hij denken dat de wegwerkzaamheden uitliepen.

Begin dit jaar was een vriendin van mij wezen kijken naar het protest. En de keer daarop stond ik in een kringloopzaak en de jongen bij de kassa vertelde dat hij die middag vrij had om naar de A12 met vrienden te gaan. Toen bedacht ik mij dat ik ook wel eens een kijkje kon gaan nemen de volgende keer. Ik schreef het in mijn agenda en zag dat er ook cursussen aktie voeren werden gegeven. Ook de cursus schreef ik in mijn agenda.

Naar de cursus ben ik niet gegaan omdat er iets tussenkwam maar dus wel naar de protest aktie zelf. De dag daarvoor sprak ik iemand wiens nichtje de vorige keer was gegaan. Zij had wel de cursus gedaan. Ze zat daarna in een app groep waarbij je een berichtje kreeg tijdens de demonstratie wanneer je je uit de voeten moest maken als je niet gearresteerd wilde worden. Ik maakte me een beetje zorgen dat ik deze appjes moest missen maar besloot toch een kijkje te gaan nemen.

Om half 12 kwam ik op het Centraal Station van Den Haag aan. Een drukte van jewelste met allemaal mensen met spandoeken. Ik zag een groep: Grootouders voor het klimaat. Ik dacht als ik mij daar nu bij aansluit, zal het vast wel loslopen. Maar de groep kwam niet erg in beweging en ik besloot zelf op pad te gaan. Er was een grote stroom mensen vanuit het station onderweg naar de A12. Je hoefde niet echt te zoeken naar de weg, gewoon volg de meute. Onderweg kwam ik een gezellig hoempapa bandje tegen. Toen kreeg ik een appje van een vriendin die ook ging. Dus ik besloot op haar te wachten bij het bandje.
Ondertussen had ik een poster gekregen van Shell die mensen stonden uit te delen. Ik kreeg veel positieve reacties op de poster. Het voelde wat ongemakkelijk dat ik de complimenten kreeg van andermans werk.Bij de tunnelbak van de A12 stond veel politie en de tunnel was afgezet met schermen. Er ging een gejuich op door het publiek, de A12 was bezet en het was de bedoeling dat we naar het begin van de A12 gingen. Toen mijn vriendin er was deden we dat dan ook. Onderweg stond er ME langs de A12. Verderop stond er niemand en we keken even naar beneden naar de A12. Meteen kwam een agent te paard op ons af om ons weg te sturen. Het was beangstigend. Zo’n paard is groot en je weet niet hoe hard ze optreden, dus we maakten ons maar snel uit de voeten.

Bij het begin van de A12 stonden duizenden mensen op het malieveld. Waar je overigens ook gewoon mocht demonstreren. Je deed niets illegaals als je daar stond. Maar nu ik er dan toch was wou ik ook wel even op de A12 staan. Ik wilde niet gearresteerd worden en omdat ik niet in de whatsapp groep zat besloot ik gewoon maar goed op de mensen in mijn omgeving te letten. Toen ik op een gegeven moment zag dat de agenten die in het publiek stonden op de A12 opeens allemaal aan de kant gingen riep ik naar mijn vriendin dat we weg moesten wezen.

Even later ging het waterkanon spuiten. Maar het kanon spoot met een boogje, dus je werd alleen nat, verder gebeurde er niets. De mensen aan de kant gingen zingen op de wijze van Hi-Ha- Hondelul met de tekst You are not alone, voor de mensen die vooraan in de straal water stonden. Dat was heel indrukwekkend. Omdat er echt steun uit sprak van de omstanders voor de hardcore aktievoerders.De sfeer was gemoedelijk, ik wist zeker dat als de politie de demonstratie had willen beëindigen ze dit meteen hadden kunnen doen. Na een uurtje hielden we het voor gezien en gingen een drankje doen in Paviljoen Malieveld.‘s Avonds op het nieuws zag je helemaal geen beelden van de duizenden mensen op het Malieveld. Alleen werden de paar honderd mensen op de A 12 in beeld gebracht. Er werd ook niet verteld hoeveel mensen er waren, alleen hoeveel er gearresteerd waren. Ik vond dat een verkeerd beeld geven. Nu leek het net alsof het een demonstratie van extremisten was, die zich lieten arresteren. terwijl het echt veel bredere beweging was. Dat had ik eigenlijk niet van de NOS verwacht.

 

6 opmerkingen:

 1. Hoop dat je trots bent op jezelf

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed dat je geweest bent! Als ik de volgende keer niet hoef te werken, kom ik ook meedoen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hartstikke goed!

  Een hartelijke groet van Jo.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Echt heel goed dat je geweest bent en een mooi verslag!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat goed dat je dit verslag hebt geschreven. Wanneer je het alleen op het 8 uur journaal ziet krijg je dus een vertekend beeld. Ik zou het zelf best eng gevonden hebben denk ik, ben niet zo van de grote groepen mensen. Stoer!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hartstikke goed, als ik weer op de been ben, wil ik ook in actie komen voor het milieu

  BeantwoordenVerwijderen