vrijdag 24 juni 2022

Zonder omweg

 


Alles wat je via een omweg wilt bereiken kun je nu al krijgen, als je jezelf dat niet ontzegt

Marcus Aurelius.

 

Als mensen iets willen een bepaalde functie of miljonair worden dan zijn ze vaak op zoek naar iets anders: respect van anderen, geluk of vrijheid.

Maar volgens de stoïcijnen hoef je daar helemaal geen miljonair te worden of die hoge functie te krijgen. Het ligt al klaar voor het grijpen als je je andere keuzes maakt. Je kunt het vergelijken met op zoek zijn naar je bril en tot de ontdekking komen dat die de hele tijd al op je hoofd zat.

Nu wil ik op mijn 62e met pensioen.  En laatst las ik dat het tegenwoordig hip is om 10 x met pensioen te gaan in je leven. Om steeds je loopbaan te onderbreken om een paar maanden tot een paar jaar er tussen uit te gaan. Nu denk ik niet dat ze het bij mij op het werk leuk vinden als ik een paar jaar weg blijf, en ik denk dat ik dan ook geen zin meer heb om weer aan de slag te gaan. Ik zou wel kunnen proberen ieder jaar een maandje onbetaald verlof te nemen de komende 6 jaar. En dan gewoon tot mijn 62,5 e werken. Wie weet gaan ze daar mee akkoord op mijn werk als ik dit in november of december doe.

Maar nu ik vanmorgen de quote van Marcus Aurelius las dacht ik: Ligt het pensioen al voor het grijpen als ik andere keuzes maak? Ik heb eens een lijstje gemaakt van de dingen die ik zou willen doen als ik met pensioen was. Mijn dagbesteding zou bestaan uit: Schrijven, koffiedrinken, mediteren, een lange wandeling maken, boodschappen doen en uitgebreid koken, in de tuin werken en erg veel lezen.

Nu ben ik in het weekend vooral veel bezig met heen en weer rennen van hot naar her. Als ik dat nu eens niet meer ga doen en mijn weekend ga inrichten met de pensioenactiviteiten, dan kan ik iedere week 3 dagen met pensioen. En daar heb ik helemaal niemand voor nodig. Lekker rustig ook. Maar ik mag nog wel naar festivalletjes gaan, anders wordt het te saai. En zumba natuurlijk en naar het museum. O, jeetje ik zie het al, dat wordt weer rennen van hot naar her.

 

3 opmerkingen:

 1. Wat een mooie gedachte! Vandaar natuurlijk die stapel boeken op je facebook-tijdlijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, ik ben ook van mening dat we hier en nu al de pensionada moeten uithangen. Omdat we helemaal niet weten of we ons pensioen nog wel gaan halen, en zo ja of er dan nog geld is. Je hoort soms dat mensen heel hard werken, en dan op hun 67e dood neervallen. Volgens mij moeten we gewoon niet meer zo hard werken en meer lol maken. We kijken graag naar omroep Max (Heel Holland Bakt, Tweede Hans etc) en wandelen het Pieterpad, maar stonden ook net nog te pogoën op het Bluegrass Festival. Op de vintage markt kocht ik een citaat in kruissteek geborduurd: Carpenters tbat fucking diem.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Carpe that fucking Diem (stomme spellingcontrole)
  Groetjes Firma Fluitekruid

  BeantwoordenVerwijderen