maandag 23 mei 2022

Neem een geit 2

 

Dit weekend was ik op Texel. Ik sliep met een vriend in een tentje en mijn zus en haar man stonden ernaast met een camper. Ik had haar het boekje Neem een geit gegeven waar ik al eerder over had geschreven. Het grappige is dat zij het verhaal heel anders interpreteerde.Het verhaal gaat over een man die met zijn kinderen en vrouw in een heel klein huisje woont en gek wordt van het ruimtegebrek. Hij vraagt een rabbi om raad en die zegt neem een geit in huis en kom na 10 dagen terug. Hij neemt een geit in huis maar dat gaat helemaal niet het beest stinkt, en schijt alles onder en staat in de weg. Hij gaat terug naar de rabbi maar die zegt over 10 dagen terug te komen. Na 10 dagen zegt de rabbi, als het niet fijn is de geit in huis, doe hem weg. De man ervaart daarna een enorme rust en ruimte in zijn piepkleine huis.

Mijn zus las er de boodschap in: Er is altijd wat. En pas op dat je geen geit in huis neemt door afspraken te maken waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt. En dat je dan je opgelucht voelt als de afspraak gelukkig niet doorgaat.

De moraal van het verhaal is volgens mij is: Tel je zegeningen, het kan altijd nog een stuk erger. Op Texel stond ik met mijn tentje maar het ging enorm waaien en regenen. Ik lag in het tentje naar het klapperen te luisteren en was bang dat het zou gaan inregenen. Ik heb amper geslapen. Als je naar de wc moest, was het wel 5 minuten lopen naar het toilet gebouw. Maar als je dan weer thuis komt en je hebt een riant bed en gewoon een wc in huis, dan ervaar je dat als een enorme luxe.Tip van de week: Er is een nieuwe tv serie Jos. Ook op Uitzending gemist te volgen. Het gaat over een man die is gescheiden van zijn egoïstische ex maar zijn nieuwe liefde is niet echt een vooruitgang. Hij schrijft brieven aan een Thaise gevangene. Met die brieven met van die lekkere optimistische dooddoeners. Kom op, er is licht aan het einde van de tunnel, je moet het positief zien. Terwijl de problemen van Jos natuurlijk helemaal in het niet vallen bij het leven in een thaise gevangenis. Het kan altijd nog vele malen erger.

5 opmerkingen:

 1. Heb toevallig net 2 afleveringen van Jos gekeken, geweldig. Ben benieuwd welke kant het uit gaat, een soort Breaking Bad, wellicht?
  Ook Tweede Hans is een aanrader, fijn dit soort televisie temidden van alle ellende.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Was getekend Firma Fluitekruid. Lukte me ff niet om met mijn account te reageren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Marja Reijnders24 mei 2022 om 22:40

  Ja, grappig hoe wij het verhaal anders interpreteerden. Ik denk dat mensen geiten in hun leven hebben zonder zich dit te realiseren. Tot ze ze wegdoen. De rabbi had ook kunnen zeggen 'neem een tent, wacht tot het regent en waait en ga dan naar Texel' 😊

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dankje voor de serietip, ik heb hem inmiddels gebinged. Tweede Hands ook al gezien. Nu ben ik begonnen aan de serie 'Tenminste houdbaar tot'.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je bent zeker ook lid van NPO plus? Ik ben inmiddels ook bezig aan Tenminste houdbaar tot.

  BeantwoordenVerwijderen