vrijdag 25 februari 2022

Elementaire gewoontes

 

Maandag ga ik bloedprikken. Het is dan 3 maanden geleden dat ik mocht stoppen met cholesterol pillen. Ik ben benieuwd of mijn nieuwe eetgewoontes zo goed zijn dat ik het ook zonder pillen red.

Ik eet wel gezond maar ik snoep toch vaak. Ik probeer ervan af te komen. Zo heb ik nu een habit tracker op mijn telefoon. En een gewoonte die ik erop bijhoud: 1 koekje per dag. Maar ik moet zeggen dat ik hier in de afgelopen 10 dagen maar 1 keer op gescoord heb. De andere dagen lag mijn inname toch helaas wat hoger.


Verder heb ik van mijn dieetjuf het boek Elementaire gewoontes geleend. Een heel goed boek. Ik lees het nu met in mijn achterhoofd een oplossing proberen te vinden voor mijn koekprobleem. Het boek behandeld aan de hand van verschillende invalshoeken stimulansen om gewoontes aan of af te leren.

Maak het zichtbaar(zet de fruitschaal in het zicht), aantrekkelijk (Door het te koppelen aan iets dat je al doet. Na het avondeten eet ik een stuk fruit), maak het makkelijk (neem een abonnement op een fruit bezorgservice) maak het bevredigend (als ik een week lang iedere dag een stuk fruit heb gegeten mag ik op zondag naar de film).En om iets af te leren (zet de koekjes uit het zicht). Maak het onaantrekkelijk door je bewust te worden van de slechte gevolgen van je koekjes eetgedrag. Maak het moeilijk( haal geen koek in huis zodat je eruit moet om koekjes te kopen) Maak het onbevredigend. Doe aan zelfbinding. En bedenk een (publiekelijke) straf als je je doel niet haalt. (Als ik een pak koekjes eet zet ik op Facebook dat ik een slappeling ben).

 Het is een inspirerend boek hoewel ik merk dat mijn samenvatting hierboven een beetje simpel is.

Ik heb bedacht dat ik na het avondeten een stuk fruit eet om in mijn zoetbehoefte te voorzien. En om 19.00 poets ik mijn tanden zodat ik daarna niets meer eet. Dat werkt bij mij nu eenmaal zo. Overdag mag ik een koek want je moet jezelf niet alles ontzeggen. De publieke schande laat ik nog even links liggen.

Nou ik hoop dat deze aanpak gaat werken.

Maar waar ik in de toekomst eigenlijk naar toe wil is biologisch eten. Ik wil mijn eten van de markt halen of bij de natuurwinkel kopen. Maar de markt is ver weg en de natuurwinkel is heel duur. Nu laat ik mijn boodschappen bezorgen door de Albert Heijn. Ik heb een premium abonnement en daarmee krijg je 10% korting op biologische producten. Voor een deel bestel ik al biologisch als het niet zoveel geld scheelt. Maar ik vind mezelf een tutje omdat ik het mezelf niet gun om geheel biologisch te gaan eten. Ik houd genoeg geld per maand over, maar geld en ik scheiden nu eenmaal niet zo makkelijk van elkaar. Als ik een goedkoper potje mayo zie, zwicht ik daar toch weer voor.Maar nu ik bezig ben met het boek elementaire gewoontes heb ik hier ook een oplossing voor bedacht. Ik krijg ieder jaar een schenking van €1.000 van mijn moeder. Zij zit in een verzorgingshuis en maakt haar pensioen niet op. Het is niet handig om het op haar rekening te laten staan omdat het dan naar de eigen bijdrage gaat. Maar ik zat er altijd een beetje mee in mijn maag met dat geld. Mijn moeder is erg dement en verzette zich erg tegen de verpleging. Dit maakte haar leven in het verzorgingshuis een strijd. Ze kreeg dan weer pillen om haar rustig te houden. Ik vind dit geen menswaardig leven. Maar als zij leeft, krijg ik dus ieder jaar € 1.000. Ik vond dat geen fijn idee. Toen zei een vriendin tegen me: doe dan iets met dat geld waar zij achter staat.

Ik denk dat zij het een goed idee zou vinden als ik iedere week geld 20 euro extra aan mijn boodschappen besteed om biologisch te gaan eten. Ik heb vrijdag voor het eerst geheel biologisch eten besteld. Het was leuk omdat  ik steeds aan mijn moeder moest denken, ze zei dan: zorg goed voor jezelf. En het aparte was dat ik niet eens meer geld kwijt was dan normaal.

4 opmerkingen:

 1. Hallo daar, als een nieuweling in crypto-valutahandel, verloor ik veel geld door alleen op de markt te navigeren. In mijn zoektocht naar een echte en vertrouwde handelaar, kwam ik Anderson Johnny tegen die me begeleidde en hielp om zoveel winst te maken tot een bedrag van $ 40.000. Ik deed mijn eerste investering met $ 1.000 en behaalde een ROI van $ 9.400 in minder dan 8 dagen. U kunt contact opnemen met deze deskundige handelaar via e-mail tdameritrade077@gmail.com of op WhatsApp +447883246472 en wees klaar om uw eigen getuigenis te delen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kijk daar heb je al een alternatief voor de besteding van de 1000 euro. Biologische gezonde produkten lijkt mij toch wel een hele mooie besteding. En ik denk dat ma dat ook vind. Zelf besteed ik het aan OV, waarmee ik dan ook elke week naar ma ga.
  Dat vond ik een mooie bestemming

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtbesteding! Denk dat ma daar 100% achter staat. Wel grappig dat je niet meer kwijt was dan gewoonlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat lijkt me echt een mooie besteding! En knap hoor, als het je wel lukt om 1 koek per dag te eten. Bij mij werkt alleen de aanpak 'geen koek' (of de aanpak 'een pak koek per dag', maar dan met een ander resultaat).

  BeantwoordenVerwijderen