vrijdag 21 januari 2022

Boos

 

Ik reed vanmorgen op mijn fiets op een voorrangsweg. Bij een kruising kwam er een fietser van rechts en die reed recht op mij af. Ik had voorrang dus ik dacht: jij gaat remmen, ik rijd door. Pas op het laatste moment voor de clash remde hij. Toen hij mij even later inhaalde zei hij: Wel even naar rechts kijken mevrouw. Waarop ik ontplofte en gilde: Ik had voorrang, ik rijd op een voorrangsweg, wel eens van gehoord?Terwijl ik die ochtend nog op de wc had zitten lezen in het Handboekje. Mijn geliefde spreuk eruit is:

Als iemand je lichaam afhankelijk maakte van de eerste de beste dan zou je daar kwaad om worden. Schaam je je dan niet dat jij je geest afhankelijk maakt van de eerste de beste, waardoor die geest in verwarring en buiten zichzelf raakt als die ander je uitscheldt?

 


Ik vertaal dat als volgt: Je laat je toch ook niet verkrachten, waarom laat je je geest dan wel penetreren door een vreemde door je boos te maken.

Maar ja, als je het leest is het heel makkelijk om stoïcijns te blijven maar als je bijna omver wordt gereden is het een stuk moeilijker om kalm te blijven.

Als het een auto was geweest, was ik trouwens wel gestopt hoor.  

6 opmerkingen:

 1. Zo stak ik een middelvinger op naar een automobilist die toeterde terwijl hij vlak achter me reed omdat hij me niet voorbij kon op een fietsstraat. Een stuk verderop stopte de man om mij toe te roepen , wat voor opvoeding ik gehad had ? En dat ik me onbeschoft gedroeg. Nou meneer als 60jarige ben ik niet van onder de indruk van zijn opmerking over mijn opvoeding. Toen ik zei dat ik schrok van zijn getoeter zei hij dat hij toeterde naar een kennis en niet naar mij. Zeker geen verkeersles gehad ? was mijn reactie , want toeteren mag alleen bij gevaarlijke situaties. Daar had hij geen weerwoord op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, haha, op jouw leeftijd nog over je opvoeding worden lastiggevallen. Ik heb daar ook zo'n rothekel aan dat getoeter. En ook dat ze van een afstandje hun auto van het slot doen terwijl jij net er langs rijdt en schrikt omdat je bang bent dat je de autodeur in je gezicht krijgt.

   Verwijderen
 2. Als ik merk dat ik me boos loop te maken over andermans gedrag,moet ik altijd denken aan een uitspraak van Gandhi: 'Ik laat niemand met zijn vieze voeten door mijn gedachten wandelen' Dat helpt wel om mijn gedachten te verzetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat vind ik een hele mooie gedachte om je niet boos te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een lomperik zeg, en dan nog praatjes hebben.
  Ja het stoïcisme is niet altijd makkelijk in de praktijk te brengen. De keren dat het me wel lukt, ben ik dan ook apetrots, maar dat is natuurlijk ook weer helemaal niet stoïcijns.
  Daarom noem ik mezelf altijd maar stoïcijn in wording, het gaat tenslotte om de intentie en het proces. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo daar, als een nieuweling in crypto-valutahandel, verloor ik veel geld door alleen op de markt te navigeren. In mijn zoektocht naar een echte en vertrouwde handelaar, kwam ik Anderson Johnny tegen die me begeleidde en hielp om zoveel winst te maken tot een bedrag van $ 40.000. Ik deed mijn eerste investering met $ 1.000 en behaalde een ROI van $ 9.400 in minder dan 8 dagen. U kunt contact opnemen met deze deskundige handelaar via e-mail tdameritrade077@gmail.com of op WhatsApp +447883246472 en wees klaar om uw eigen getuigenis te delen

  BeantwoordenVerwijderen