donderdag 1 juli 2021

Yes woman

 

Hoe bevalt het Cool programma, vroeg de dikke dame vorige week.

Ik moet zeggen, het bevalt heel goed, ik heb er lol in. En om lol te hebben in een 2 jarig afslankprogramma is toch wel speciaal.

Het motto van de cursus is: Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. En ik heb mij dus voorgenomen om open te staan voor verandering. Een beetje als Yes man. Ken je die film. Hij is natuurlijk ontzettend flauw. Maar de boodschap is om ja te zeggen tegen nieuwe dingen, om ja te zeggen tegen het leven. En dat doe ik met dit Cool programma.Met de suggesties uit de eerste les had ik wel echt moeite. Koop een stappenteller. Ja hallo, weer zo’n apparaat. Een vriendin wou mij 5 jaar geleden er een geven maar ik heb geweigerd. Ik zwom toen ook veel en vond het niet eerlijk dat die beweging niet meegeteld werd. De stappenteller is namelijk niet waterdicht. Maar nu heb ik er toch maar één aangeschaft. Ik ging tenslotte gezellig meedoen met de cursus. Het werd er één van Amazon voor 18 euro met 3000 4 sterren beoordelingen. En na een dagje vloeken en zuchten had ik hem aan de praat gekregen. Maar ik vind het best leuk, je kan je hartslag er ook mee meten en je slaappatroon. Ik zie trouwens dat deze nu 21 euro kost.Ook kwam ze met de Ommetje app aanzetten. Nee he, dacht ik. Ik had succesvol enkele eerdere uitnodigingen afgeslagen van vrienden om deel te nemen aan hun Ommetje groepje. Nu ging ik gewoon ja zeggen. En ik werd natuurlijk bloed fanatiek. Binnen no-time stond ik bovenaan de lijst en had ik zelfs de leidster ingehaald.De volgende les kwam het idee om iedere week een beweegplan voor de komende week te maken. Ik vond dit echt een goed idee. Ik heb wel een basisschema, maar als er iets tussenkomt, dan laat ik het bewegen achterwege. Maar je kunt het natuurlijk van te voren plannen in je agenda. Nooit aan gedacht.

Verder heeft de groep een Whatsapp pagina en daar deelt de leidster steeds links naar activiteiten. Zo kreeg ik de link naar een webinair  voor een week yoga om 7.00 uur s’ morgens. (Ik heb hier natuurlijk ja, op gezegd ook al ben ik zo lening als een plank.) En een link naar de alternatieve avondvierdaagse. (nu eens een nee, want ik loop s’ morgens al). Ook een link naar het net verschenen boek: Overgewicht, maak jezelf beter. ( Jawel, aangeschaft.)Maar het programma is vrijblijvend en als je geen zin hebt om nieuwe gewoonten aan te leren zul je er weinig aan hebben. Er zit bijvoorbeeld een man in de groep die 2 x per week een half uur wandelt. Als de leidster dan zegt dat hij dit ook meer keren per week kan gaan doen dan komt er een hoop protest. Het is niet dat hij niet genoeg tijd heeft want hij is werkeloos. Ja, dan schiet dit programma niet erg op voor deze No man.

 

 

4 opmerkingen:

 1. Als je mij de 'dikke dame' noemt, dan dankjewel voor de update. Dat CooL klinkt toch beter dan ik dacht. Iemand vertelde dat ze het nogal basic vond, heel simpele info over voeding en bewegen voor mensen die daar nog niks vanaf wisten, en oefeningen die veel tijd kostten zonder dat ze iets nieuws leerde. Maar als ik dit zo lees komt het uiteindelijk neer op verandering van gedrag. En mensen zijn hardleers, die veranderen niet zo makkelijk hun gedrag. Ook degenen die al wel dondersgoed weten dat afvallen gepaard gaat met anders eten en meer bewegen. Als zo'n programma je stok achter de deur kan zijn om dingen te veranderen, is het zeker zinvol. Ook leuk dat de zorgverzekering het compleet vergoedt. Als ze maar niet elke week gaan komen met boeken en gadgets die je moet aanschaffen, dan wordt het alsnog duur ;). Heb je een klik met de andere deelnemers? Het programma wordt vergoed omdat het 'bewezen effectief' is. Als je dat gaat nazoeken is het wel even slikken: het is 'bewezen effectief' omdat mensen na twee jaar gemiddeld bijna anderhalve kilo minder wogen. "Na afloop van het CooL-programma was het gemiddelde gewichtsverlies ten opzichte van T0 2,2 (±0,4) kg. Na anderhalf jaar was hier nog 1,5 (±0,5) kg van over en na twee jaar 1,4 (0,6) kg." Maar met jouw inzet ga jij die score natuurlijk flink bijstellen. Of ik het zelf ga doen weet ik nog niet. Op het moment lukt het me weer op eigen kracht, maar dat heb ik al wel vaker gedacht. Met vallen en opstaan heb ik er nu 25 kilo af sinds mei vorig jaar, waarmee ik ongeveer halverwege ben. Als dat toch weer de andere kant op slaat, ga ik ook een groep zoeken. Hou ons maar op de hoogte!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En o ja. De film Yes Man is flauw. Het boek waarop dat losjes gebaseerd is, is geweldig! Yes Man van Danny Wallace. Engelse humor en nog waargebeurd ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb het boek Diabetes,? maak jezelf beter, ook van Karine Hoenderdos. Goed boek, heeft mij meer geholpen dan de diëtiste. Strenge diëten kan ik echt maar een paar maanden volhouden. Verandering van leefstijl werkt bij mij veel beter, dat hou ik nu al 2 jaar vol en ja, heb mijn diabetes geheel onder controle gekregen. Begeleiding met zo'n cool groep lijkt mij ook wat wat. Klinkt allemaal erg motiverend

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed bezig! Ik ben niet zo van de apps, we hebben er ook eentje van de sportschool die ik alleen gebruik om me in te schrijven voor lessen. Maar toen ik twee keer meegedaan had met bootcamp was ik zo trots, en ik zag in de app dat ik daardoor ook hoger in een scorelijstje kwam. Terwijl ik normaal meestal '0 moves' heb, omdat die app me niet interesseert (en ik sowieso niet zoveel naar de sportschool ga). Toen heb ik voor de leuk toch maar eens een maandlang alles wat ik buiten de sportschool nog deed ingevoerd: zwemmen, yoga, wandelen, fietsen. Sta ik ineens 7e in het klassement! Van de 300 sportschoolleden, waarvan de meeste die app natuurlijk helemaal niet dagelijks updaten. Dat vond ik toch wel een beetje eng. Straks word ik nog in het zonnetje gezet! Dus toen ben ik weer gestopt met de app.

  BeantwoordenVerwijderen