vrijdag 25 juni 2021

Het brein

 

Mijn hypnotherapeut vertelde mij het volgende verhaal:

Je moet je brein voorstellen als een cruise schip met een kaptein. De kapitein geeft orders en de bemanning voert het uit.

Als iets de volledige aandacht van de kapitein heeft dan gaat het wel goed. Bijvoorbeeld als  je met een nieuwe afvalpoging begint, het je volledige aandacht heeft en je zet alles in om af te vallen. Maar na een tijdje eisen andere levensgebieden de aandacht van de kapitein op. En dan neemt de bemanning het over. De bemanning voert orders uit van de kapitein maar als die geen directe orders geeft dan gaan ze uit van onbewuste handelingen uit het verleden.

Dus als je je moe voelt, zegt de bemanning: er moet eten in, doe maar veel, zoet en vet, dan krijgen we lekker snel energie binnen.

Dat helpt natuurlijk niet als je wilt afvallen, daarom kun je hypnotherapie doen. Dan leert de bemanning nieuwe paadjes, nieuwe gewoonten en breken met oude patronen.

 


En niet lang daarna las ik in het boek De Hamster in je brein ongeveer het volgende: ( het wordt in het boek helemaal uitgeschreven met Latijnse namen, maar die heb ik niet uit mijn hoofd geleerd en ik zal in mijn eigen woorden navertellen, wat ik ervan opgestoken heb)

Je heft een actief brein, vergelijkbaar met de kaptein van het cruise schip uit het vorige voorbeeld. Dat brein kan rationele besluiten nemen, zoals het plan bedenken om af te gaan vallen. Goed onderbouwd en rationeel sta je er helemaal achter.

Maar je bent een tijdje bezig en dan komt je hamster in opstand. De hamster is een klein deel van je brein die zorgt voor je overlevingsinstinct. Als de hamster merkt dat je te weinig eten binnenkrijgt om je gewicht op peil te houden wordt hij zenuwachtig en als dit enige tijd aanhoudt dan raakt hij in paniek. Dit is niet goed! Als dit zo doorgaat gaan we dood! Dus de hamster gaat er alles aan doen om je te verleiden om vette, zoete dingen te eten. Je krijgt er steeds meer zin in.


Gevolg is dat je zwicht voor de verleiding en de 5 kilo die er moeizaam is afgegaan zit er in no-time weer aan met wat extra kilo’s. Het jo-jo effect.

De truck om de hamster om de tuin te leiden is om heel geleidelijk af te vallen. Zodat de hamster het niet merkt. Je bord vol te scheppen met groenten, zodat je veel eten binnenkrijgt en de hamster niet doorheeft dat er maar weinig calorieën binnenkomen.

Maar het boek zegt: je mag maar maximaal een ons per week afvallen. Dat is maar 5 kilo per jaar. Als je zoals ik voor een grotere opgave staat wordt het echt een tien jaren plan. Daarom vond ik het wel een grappig boek om te lezen, maar ga ik de adviezen toch maar naast mij neer leggen. Met behulp van de hypnotherapeut houd ik de bemanning rustig. En als ik het goed begrepen heb, is de bemanning hetzelfde als de hamster, dus gaat het wel goedkomen.

4 opmerkingen:

 1. Een mooie metafoor, dat van die kapitein en de bemanning. Over dat hamsterboek heb ik ook veel goeds gehoord, maar ik heb ook geen zin in zo'n oneindig langzaam afvaltraject. Ik heb er zelf nu redelijk baat bij om de dag van tevoren een eetplanning te maken. Dat heb ik nooit eerder gedaan, ik verzet me graag tegen dat soort discipline en regelmaat. Maar gek genoeg geeft het me rust en werkt het tot nu toe best goed. Die theorie gaat uit van het mensenbrein dat kan plannen voor langetermijndoelen, en het oerbrein dat voor instant-bevrediging gaat. Maar volgens mij had ik dat laatst al geschreven. Toen ik gisteren een nacht niet had geslapen vanwege een nachtdienst ging het wel mis, toen was ik zo moe dat de bemanning vond dat er veel, zoet en vet in moest. Ik ben trouwens wel benieuwd hoe dat CooL-programma je gaat bevallen, heb er ook wel minder juichende dingen over gehoord. Ik houd dat als stok achter de deur: als het me zelf nu niet lukt, moet ik me er ook voor aanmelden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit helpt mij trouwens ook wel eens: me aanmelden bij een 'sprintje' op het Weegclub-forum. https://www.weegclub.nl/forum/sprintjes-open-f76.html

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha, er zit bij mij een behoorlijk grote hamster in mijn brein. Ik herken dat wel, dat je ongezond gaat eten als je moe bent. Daarom slaap ik nu maar gewoon veel. Minder koolhydraten etem helpt ook, maar dan wel op een manier die vol te houden is, dus veel eiwitten bij je konijnenvoer. Gebakken eitjes met paddenstoelen, tuinkruiden en garnalen. Bonenprutjes. Als tussendoortje plakjes komkommer met forel, walnoten, crackers met kaas, krabsalade. Maar mijn hamster hunkert af en toe naar patat en kroketten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen