zaterdag 18 januari 2014

Tja, week drie


Tja, als je je beurs wilt sparen kom je wel eens in de knoop met andere waarden. Zo raakte mijn zak met biologische en calorievriendelijke muesli met cranbarries deze week op. Deze muesli kost 6,80 per kilo. Een beetje overdreven prijsje vind ik en dus heb ik een kilo cuesli ( door suiker aan elkaar geplakte klonten granen) van de euroshopper voor 1.09 gekocht. Ook heb ik geen dure Milner gekocht maar volvette kaas bij de Turkse winkel tegen een wel zeer schappelijk prijsje nl 1,29 voor 250 gram in plakken gesneden kaas. Maar nu sluit ik straks de minima-maand af met allerlei dikmakers in huis. Dus ik denk dat ik stand-de-pe mijn minima budget maand maar ga omrulen voor een minima-calorie maand.
Het is geen overweldigend succes geworden deze halve minima maand. Zo had ik 2 zakken boerenkool gekocht in de aanbieding en ingevroren. Dat moet toch kunnen dacht ik. Maar het stonk enorm toen ik het uit de diepvries haalde. Ik heb het wel opgegeten maar het hele huis meurde er 2 dagen van. Deze week zou ik de 2e zak boerenkool aanbreken. Op aanraden van een vriend die de lucht rook heb ik deze zak toch maar bij de vuilnis gedeponeerd.

 Het zelfgebakken brood was wel weer een echt succes. Deze week heb ik bij de Aldi meergranen broodbak mix gekocht voor 65 cent, ook lekker.  Mijn broodje van zelfrijzend bakmeel met havermout, olie en een zakje gist  kost denk ik, 25 +2+5+17 =49 cent. Ik heb inmiddels al vier broden gebakken. Heel lekker brood en in mijn broodje zit geen asbest!

Maar ik moet zeggen, ik heb toch wel wat bespaard in week  1 en 2. Het geld heb ik inmiddels geïnvesteerd in een microkrediet aan een Boliviaanse landbouw mevrouw. Dus als het Bruto Nationaal Produkt van Boliva straks een lichte stijging laat zien, dan weten jullie het: De zinkende surfer zit hierachter.

Verder ben ik door de minima maand ( nu ja, het is een half maandje geworden) geïnspireerd geraakt om mijn bankzaken en hypotheek eens onder handen te nemen. Dat leverde heel wat  op. Zo heb ik na een gesprek met een adviseur mijn hypotheek overgesloten;.ik heb een uitstaande lening teruggevraagd, waarmee ik een deel van de hypotheek ga aflossen. En ik ga eindelijk eens over op internet bankieren. Zo kan ik mijn papieren bankafschriften opzeggen en bespaar ik weer 36,- per jaar.  

Verder zet ik de zinkende surfer voorlopig even in de kast om mij te gaan wijden aan het afvallen. Je kunt niet alles tegelijk en ik heb focus nodig.

Toch heeft de zinkende surfer in zijn totale leven van 3 maanden heel wat gedaan. Niet alleen het bruto nationaal produkt van Bolivia gestimuleerd, maar ook een dagje gewerkt in de schuldhulpverlening,  geld gestrooid  bij de bushalte, een abonnement genomen op Gelukkig leven. Het eerst nummer hiervan in 2014 weer doorgestuurd aan een deelnemer van de Geefmaand november en niet te vergeten geblogd. Zo laat het zinkende surfertje toch nog een voetstap achter in de wereld.

2 opmerkingen:

  1. Hartelijk dank namens Bolivia. Dat je meer inzicht hebt gekregen in je bankzaken en wat financiële dingen hebt geregeld is denk ik al een mooie uitkomst. Als je voorverpakte diepvriesboerenkool koopt in de supermarkt is die eerst geblancheerd, misschien dat rauw invriezen gewoon niet kan? Ik maak wel eens zelf cruesli die ik heel lekker vind. Gewoon een zak (goedkope) muesli kopen, beetje olie in de koekenpan (al moet zonder olie ook kunnen), flinke schep muesli erbij, evt wat appel/banaan/rozijn erbij, en als het enigszins is gebakken&geroosterd een schep honing of agavesiroop erbij en nog heel even laten sudderen. Het gaat dan lekker klonteren en krokant worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, dat in de knoop komen met andere waarden herken ik... Ik vond het knap lastig, en ben eerlijk gezegd blij dat ik nu niet zo meer hoef op te letten.

    Maar uiteindelijk is het je toch gelukt om wat te besparen en dat weer te investeren in iets goeds! En je bakt nu bovendien je eigen brood...

    Hoe gaat het met de afvalrace? En met je cursus columns schrijven?

    BeantwoordenVerwijderen