vrijdag 2 september 2022

Plakband pensioen, 15 jaar eerder stoppen met werken.

 

In de kringloop kwam ik het boek Plakbandpensioen tegen. Zo kun je 15 jaar eerder stoppen met werken, is de ondertitel. Meteen gekocht en gelezen natuurlijk, hoewel het al een ouder boek is. Ik ben het helemaal eens met de schrijver van het boek maar het nadeel ervan is dat het mij geen nieuwe inzichten geeft. Ik had het zelf kunnen schrijven!
Gerhard Hormann schrijft dat als je je huis eenmaal hebt afgelost, je automatisch na gaat denken over je pensioen. Niet zo gek want je spaarde altijd om je hypotheek af te lossen. Is dat eenmaal gedaan dan houd je opeens een berg geld over per maand.  Je hoeft niet meer zoveel inkomen te hebben om rond te komen. Als je je levensstandaard naar beneden bijstelt spaar je meer en kun je eerder stoppen met werken omdat je minder geld nodig hebt. Nu ik heb bedacht om over 6 jaar te stoppen met werken ben ik wel bewuster van het geld dat ik uitgeef. Straks komt er niets meer binnen en kan ik net dat tientje goed gebruiken dat ik nu achteloos uitgeef.

Verder schrijft hij veel over mensen die afgunstig zijn op mensen die eerder stoppen met werken. Maar de vroege stoppers hebben vaak zuinig geleefd en de klagers hebben vaak geld over de balk gejaagd. Nu heeft zuinig leven er bij mij altijd al ingezeten. Ik heb nog nooit eten thuis laten bezorgen en ga maar eens per maand met vrienden uit eten. Alleen uit eten vind ik niet gezellig maar ook een keer per maand ga ik ergens lunchen. Dat doe ik dan weer wel alleen. En beide keren ben ik niet veel  geld kwijt omdat ik geen wijn drink.  Maar het lijkt mij wat overdreven om te stellen dat al die mensen maar afgunstig op je zijn als je eerder stopt. Maar ik ben nog niet gestopt met werken en ik vind het ook nog leuk om te werken. Ik ben niet afgunstig op mensen die niet werken, ik vind het jammer voor hun dat ze geen leuke job hebben.

Verder beschrijft hij dat de Grieken weliswaar met 55 jaar met pensioen kunnen maar dat er in Nederland ook weinig mensen boven de 60 nog werken. Ze zitten in de ww zonder sollicitatie plicht of zijn afgekeurd. Ontslagen met een gouden handdruk is ook één van de mogelijkheden. Hoewel je volgens mij op dit moment op elke leeftijd direct aan de bak kan in deze oververhitte arbeidsmarkt, de 60 plussers hebben er ook geen zin meer in.

Wat ik miste in het boek waren wat cijfervoorbeelden van hoeveel je kunt sparen en uitgeven en hoeveel je moet hebben voor je pensioen. Het boek blijft een beetje steken bij algemene beschouwingen over minder uitgeven, thuis vakantievieren, geen dure auto kopen etc. En hij gaat nogal tekeer tegen de geld over de balk smijten mentaliteit van de millinials.

Nu was het preken voor eigen parochie, dus ik heb mij goed vermaakt en mij niet geërgerd over zijn uitspraken.

7 opmerkingen:

 1. Cijfervoorbeelden is natuurlijk lastig, het ligt helemaal aan je levensstandaard. Ben je gewend vier keer per jaar een vliegvakantie te doen of ga je liever een weekje kamperen in eigen land? Dan is er ook nog sprake van inflatie, die - zoals we nu weten - niet goed te voorspellen is. Het blijft dus koffiedik kijken maar ga maar uit van een flink spaarbedrag. Ik hoop dat ik voor mijn 65e kan stoppen, zoals het er nu uitziet lukt dat wel, ik denk rond 62.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is mooi als je op je 62e zou kunnen stoppen. Dat is ook mijn streven. Maar als de inflatie 10% gaat worden per jaar dan kan ik niet genoeg sparen ben ik bang.

   Verwijderen
 2. Het lijkt mij handig om het huis te verkopen en te gaan huren, een energie neutraal tiny house ofzo, of eerst een campertje, dan heb je geld zat om eerder te stoppen met werken. Moet je je natuurlijk wel al 10 - 20 jaar van tevoren inschrijven voor een huurhuis, met de huidige wachttijden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik kan altijd mijn huis nog verkopen. Ik heb dit ook als noodplan aangehouden. Daarom heb ik mij een aantal jaren geleden ingeschreven bij de woningbouwvereniging. Maar hopelijk is dat niet nodig.

   Verwijderen
 3. Dat je dit boek bij de kringloop vond, past dan weer helemaal in de sfeer van zuinig met je geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, het boek was maar 1,75 bij de kringloop. Maar ik zat nog even te twijfelen, want bij de bibliotheek kun je het natuurlijk gratis lenen. Maar ik heb nu het boek kunnen doorgeven aan iemand anders. Dat had bij het bibliotheekboek niet gekund. Ik zal de volgende keer een stukje over het hoe en waarom van het doorgeven van het boek schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen