dinsdag 6 oktober 2020

De retraite

 

De retraite bestond uit 3 delen.

1.     1. Zelf zin vinden

2.      2. Jezelf worden  

                                                    i.     rollen toe eigenen

                                                   ii.     Je wil toe eigenen

                                                  iii.     escapisme 

3.     3. De rode draad

 Deel 1. Zelf zin vinden

In de vorige eeuw waren er levens omvattende ideologieën.

Het geloof bood van wieg tot graf zingeving, maar het communisme ook. Inzicht, uitzicht en een doel.

Nu hebben we zelf de opdracht de zin van het leven te ontdekken. Zelfverwerkeling, maar als je zelf verantwoordelijk bent voor je geluk, ben je ook zelf verantwoordelijk voor je ongeluk.

De angst vergezelt de vrijheid als haar schaduw.

Je zelf bevind zich tussen je verleden, wat je altijd bent geweest en de toekomst, die je nog kunt invullen. Het is de kunst om hier een evenwicht tussen te vinden, dit is vertwijfeling. Dus niet star te blijven doen wat je altijd deed. Maar ook niet alles overboord gooien en jezelf compleet opnieuw uitvinden.

 Zingeving bronnen

1.      Dienstbaar zijn aan anderen om het leed te verlichten of om plezier te versterken. Of dienstbaar zijn aan de mensheid. Omdat we sterfelijk zijn, vinden we het fijn om de wereld een stukje beter achter te laten.

2.      Transendentie, opgaan in de grootsheid van de natuur.

3.      Verbinding met anderen ervaren, Opdracht: bespreek iets waar je normaal niet snel over zou praten.

4.      Aansluiting :verbonden met iets dat groter is dan wijzelf. B.V. Ajax supporters.

5.      Orde scheppen

6.      Zelfkennis Op de eerste hulp zijn mensen in vertwijfeling. Als je levensgevaarlijk gewond bent ben je je aansluiting met het verleden kwijt. Want je arm ligt eraf, het is niet meer als vroeger  en je weet niet hoe de toekomst eruit ziet. Een arts zal je vragen naar wat je vroeger met die arm deed, zodat je weer verbonden voelt met het verleden en iets zeggen over de toekomst, zodat je je weer kunt richten. Dan ben je minder in paniek.

 Als je meer zingeving in je leven wilt ervaren zou je andere zingevingbronnen kunnen aanboren dan je nu doet.

 2. Jezelf worden

i Rollen

Choose your self presentations carfully, for what starts as a mask, can become your face.

Als je begint in een beroep kan het voelen of je een rol speelt, maar als je meer ervaring krijgt, wordt het je eigen.

In het vorige blog van mij heb ik de rollen die je speelt tussen haakjes gezet ( ervaren zelfverzekerde autorijder) en mijn echte gedachten in het verhaal gezet. Als in het boek Een doodgewoon leven, maar dat is nog veel hylarischer.

Opdracht: Al je rollen uitschrijven, in welke situatie en wat is het script.

Het viel me op dat je oneindig veel rollen speelt, bij de dokter doe je heel anders dan in de supermarkt. Bij vrienden weer anders dan op je werk. En ga zo maar door.

Maar het viel mij ook op, dat ik vaak dezelfde rol speel. Dat ik  vrienden ook vaak financieel advies geef en dat ik als vrijwilligers werk ook weer financieel advies geef als lid van de kascommissie en boekhouder van een stichting. Dat gaan we dus veranderen na dit weekend.

ii De wil

Het boek Nachtrein naar Lissabon gaat hierover. Ik heb het al vaak geprobeerd te lezen maar ben steeds afgehaakt. Gelukkig vond ik laatst de film op dvd!

Je kunt een wens hebben om iets te doen. Als je dit dan niet gaat doen is er een conflict tussen de wil en de wens.

Er zijn 6 conflicten waardoor je niet handelt zoals je zou willen. Omdat je verslaafd bent of omdat je je door anderen laat leiden bijvoorbeeld.

 iii Daarnaast kan je nog jezelf verliezen in escapisme door bijvoorbeeld dronkenschap, gamen etc.

  3. De rode draad.

Er zijn dingen die zin geven, rollen die je speelt en wensen die je hebt.

Dit hoeft geen consistent geheel te zijn. Het is ook niet een probleem waar een oplossing voor is.

Sommige dingen zijn tragisch, en er is geen oplossing voor.

Je moet proberen een midden te vinden tussen jezelf boven de wereld te plaatsen zoals Trump (de wereld naar jouw wensen laten aanpassen)en jezelf als een kamergeleerde buiten de wereld te plaatsen. Je moet in de wereld staan en vechten waar je voor staat.

Je zelf bestaat uit veel verschillende rollen en wensen. Maar er kan wel een eenheid in verscheidenheid ontstaan.

Vaak vertellen we verhalen over onszelf. Ik ben iemand die… Ik kan niet goed… Ik ben dus iemand die goed is met financiën. En mijn verhaal is dat ik daar mijn hele leven mee bezig ben geweest.

Maar je kunt meerdere verhalen over jezelf vertellen. Ik ben niet alleen maar iemand die goed is met financiën. Ik schrijf ook blogs. En ik zou ook een verhaal over mezelf kunnen gaan schrijven dat ik ook mijn hele leven al met taal bezig ben geweest. En ik zou ook een verhaal over mezelf kunnen vertellen dat ik mijn hele leven al met de natuur bezig ben geweest. Montaigne heeft is Essays iedere keer een andere kant van zijn bestaan belicht. Als je jezelf onder woorden brengt op een nieuwe manier schep je daarmee een kans tot verwerkeling van een nieuwe kant van jezelf.

 

4. Wat vond ik er nu van.

Als ik het zo opschrijf lijkt het niet zoveel, maar we waren er 3 dagen mee bezig. Omdat alles werd geïllustreerd door filosofische werken en we er in groepjes over discussieerden. Ik heb niet alle opdrachten hier uitgeschreven. Het interessants vond ik dat je zoveel rollen speelt, want bij de dokter doe je anders dan je op je werk doet. Dat had ik me nooit zo beseft. En ook snap ik nu dat ik me verveelt voel omdat ik me voornamelijk bezig houd met financiële zaken. Het bloggen had ik een beetje laten schieten en door Corona zijn de excursies in de natuur ook stil komen te liggen.

Het verhaal dat je over jezelf vertelt, vind ik ook interessant. Ik ben van plan om meerdere verhalen over mezelf te gaan vertellen. Ik zal niet zoals de Verdubbeldame mij in zoveel verschillende richtingen gaan ontwikkelen. ( Nu is ze ook nog illustrator geworden, en nog een goede ook!) Maar als ik wat verschillende verhalen ga vertellen kan ik mij wel in wat verschillende richtingen gaan ontwikkelen. Misschien ga ik op mijn blogs wel essays schrijven als Montaigne.

 

 

 

 

6 opmerkingen:

 1. Dat klinkt interessant! Het is best inzichtgevend, al die rollen die je speelt eens onder de loep nemen.

  Ik ben ook niet zo’n Alleskunner als de Verdubbeldame (tekenen! schrijven! onderzoek doen! zingen! gitaar spelen! verdubbelen! niet normaal meer) Maar er zijn wel heel veel dingen waar ik plezier aan beleef, ookal ben ik er geen ster in. En daardoor speel ik wel veel verschillende rollen. De belangrijkste rol is voor mij die van ‘ iemand die er een mooie dag van maakt’ :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben trouwens wel benieuwd naar die twee boeken die jij noemt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het boek dat ik noem, een doodgewoon leven,is niet het boek dat ik bedoelde. Ik wou het gisteren lenen bij de bieb en toen bleek dat dat het boek helemaal niet was. Ik heb nog even mijn leraar gemaild om te vragen welk boek het nu was. Het ging om het boek Dramaturgie van het dagelijks leven Erving Goffman. Ik stuurde mijn leraar ook maar meteen het blog mee. Hij vond het leuk en vroeg of hij het mocht gebruiken in een volgende retraite. Hij wil dan misschien de opdracht geven om iets soortgelijks te schrijven. Spelen met rollen en innerlijk, uiterlijk dus.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de film, ik haakte ook steeds af tijdens het lezen van het boek, nu kennik eindelijk dan toch het verhaal.

   Verwijderen
 4. Dat klinkt als een interessante drie dagen. Ik ben benieuwd of het je leven daadwerkelijk in beweging gaat zetten. In ieder geval leuk dat je er weer door aan het bloggen geslagen bent. Wel even schrikken dat ik er in voorkwam, haha. Ik moet het verhaal dat ik over mezelf vertel misschien ook nodig veranderen. Ik zie mezelf namelijk helemaal niet als Alleskunner. Ik doe van alles een beetje maar vind mezelf in geen van die dingen echt goed (rol: de onzekere faalangstige). Het verhaal dat je over jezelf vertelt hoeft dus ook niet het verhaal te zijn dat anderen over je vertellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo daar, als een nieuweling in crypto-valutahandel, verloor ik veel geld door alleen op de markt te navigeren. In mijn zoektocht naar een echte en vertrouwde handelaar, kwam ik Anderson Johnny tegen die me begeleidde en hielp om zoveel winst te maken tot een bedrag van $ 40.000. Ik deed mijn eerste investering met $ 1.000 en behaalde een ROI van $ 9.400 in minder dan 8 dagen. U kunt contact opnemen met deze deskundige handelaar via e-mail tdameritrade077@gmail.com of op WhatsApp +447883246472 en wees klaar om uw eigen getuigenis te delen

  BeantwoordenVerwijderen