vrijdag 27 maart 2020

Gezocht: Einde Paniek


Ik moet zeggen, ik begin nu ook de positieve kanten van de Corona crisis te zien.

In het begin niet, ik was eigenlijk best wel pissig dat ik werd beknot in mijn vrijheid. Hoewel ik al vele jaren het boeddhisme aanhang en sinds deze zomer de Stoicijnen bestudeer, val ik nu door de mand. Beide zeggen eigenlijk hetzelfde:
Er zijn dingen die in je macht liggen en buiten je macht liggen, maak je niet druk om wat buiten je macht ligt. Ja dat gaat natuurlijk prima je niet druk maken, totdat je op de proef wordt gesteld door bijvoorbeeld Corona.


Door de week werk ik hard, ik ben accountant en vind mijn werk leuk. Vaak zit ik in flow te werken, maar soms is het monnikenwerk. Buffelen en saai, dus ik ben blij als het weekend is.
Ik heb zo mijn vaste routine, vrijdagochtend schoonmaken, dan ergens lunchen, wandelen en naar de bibliotheek. In de avond naar het theater met een vriendin. Zaterdag naar een andere stad een museum bezoeken. Zondag meal preppen voor de komende week en er komt altijd een vriend lunchen.

Door corona ziet mijn weekend er zo uit: schoonmaak en op zondag lunchen met een vriend, de rest valt weg.
Maar toen kreeg ik Corona, of iets dat erop lijkt want ik ben niet getest. Ik had koorts en wou alleen maar in mijn bed liggen, dat kon gelukkig. En het mooie was dat ik niets misliep.  Inmiddels zijn we weer 2 weken verder en heb ik de dokter gesproken die mij vertelde dat ik waarschijnlijk corona heb gehad maar nu niet meer besmettelijk ben. Ze wil mij niet laten testen omdat de test voor erg zieke mensen is bestemd en het testen van het bloed op antistoffen nog niet klaar is.

Ik postte op Facebook de grap: Dit weekend gaat de klok vooruit, ik weet niet hoeveel maar ik hoop 2 maanden. Daarop reageerde Olaf met de wijze woorden: het leven is al zo kort je wilt niet ook nog eens 2 maanden missen. Ik antwoorde dat ik nu dan eens tijd had voor Yoga, een Japanse tuin aan te leggen en het verzameld werk van Schopenhauer.
Dat van Schopenhauer was natuurlijk maar een grapje, maar ik dacht wel, ik kan wel eens dat Handboekje van Epictetus gaan lezen. De volgende dag heb ik het gekocht, het kwam in een uitgave van zijn verzameld werk…


Zo begon ik anders te denken. Ik kan wel niet naar de bibliotheek maar ik kan wel naar kringloopwinkels om boeken en dvd’s te kopen.

Restaurants zijn gesloten voor de lunch maar je kunt wel een diner afhalen.
Ik kan niet met het openbaar vervoer naar andere steden  maar ik kan wel fietstochten in de omgeving maken.
Nog beter: Yale geeft gratis de cursus The science of well being. Ik heb mij al ingeschreven.

En de School of Life gaf deze week gratis life online cursussen tussen 13.00 en 13.45 uur. Deze kon ik volgen omdat ik nu thuis werk.
En zo leuk: ik kreeg gisteren een ansichtkaart van Firma Fluitenkruid dat ze een nieuw blog is gestart: Einde Paniek. Alleen kan ik het niet vinden op internet. Ik krijg alleen maar tips over angststoornissen als ik Einde Paniek google. Dus Firma als je dit leest, kun je de URL verklappen?
7 opmerkingen:

 1. Hah, de URL heb je inmiddels al gevonden, zag ik. Wat balen dat je zo ziek bent geweest. Wel een fijn idee dat je nu waarschijnlijk resistent bent; een stukje van het 'schild' wat straks der kwetsbare groepen moet gaan beschermen...

  Fijn dat we weer contact hebben en dat je blog het weer doet! Een tijdje terug had je problemen dat je er niet meer in kon, maar dat is blijkbaar verholpen, gelukkig. We kunnen weer lekker ouderwetsch los met onze troost en inspiratie! X

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om weer van je te lezen.
  Het is even wennen allemaal en we zien wel wanneer alles weer terug gaat naar normaal. Verandering zorgt voor nieuwe inzichten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja je hebt gelijk, verandering hoeft niet slecht te zijn. Er is nu tijd voor andere dingen dan je normaal doet.

   Verwijderen
 3. Via de nieuwe blog van firma fluitekruid klikte ik op die van jou. Ook iemand,die het zakboekje van Epictetus is gaan lezen.Of hij voor deze tijd schreef

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, de stoicijnen zijn weer helemaal in. Er is ook een magazine op internet bij de Stoic Gym. Als je je inschrijft krijg je dit iedere maand gratis in je mailbox.

   Verwijderen