woensdag 3 augustus 2016

Ontspullen

Alwéér een boek over minimalisme? Dat weten we zo langzamerhand wel, je pakt gewoon een vuilniszak en gooit daar alle zooi in. Daar hoef je toch geen heel boek aan te wijden, dat moet je gewoon doen.


Ook als je op deze manier tegen minimalisme aankijkt, is het boek Ontspullen toch een leuk boek om van de bieb te halen. Het beschrijft alle vormen van minimalisme zoals tiny houses en project 333.
Maar het neemt plaatst ook een kritische noot bij projecten als The 100 Things Challenge. Bij dit project is het de bedoeling om niet meer dan 100 items te bezitten. Het heeft iets van een boeddhist die een klooster in rent en daar zo hard mogelijk roept: “Ik ben de nederigste die ooit heeft bestaan.”  En dan zijn er allerlei regels voor hoe je die 100 items moet tellen.
De Regel van bestendigheid: bederfelijke waar tellen we niet mee.
De regel van afhankelijkheid: de stroomkabel voor je MacBook tellen we niet mee.
De Regel van eigendom, als het door meerdere mensen gebruikt wordt zoals een bank of borden, tellen we niet mee.  
En dan gaan ze ook nog dingen in groepen onderbrengen zoals kledinghangers, ondergoed en eten.

Ja, hallo!! Zo kom ik maar op 3 bezittingen: een huis, inboedel en een fiets.
Dan heb ik toch iet meer respect voor de 3 bezittingen van de bedelmonnik: zijn pij, sandalen en bedelnap. Kijk zo’n monnik kan echt tellen.
Zelf ben ik geen minimalist, maar iemand die liever geen zooi om zich heen heeft en mijn geld zie ik het liefst op mijn eigen bankrekening en niet op die van een of andere winkelketen. Maar gisteren heb ik wel gewoon een platenspeler gekocht. Wat moet je ermee? Nou eh, lekker op rommelmarkten lp’s kopen en dan s ‘avonds lekker plaatjes draaien. Maar als ik over een jaartje dit rooskleurige plaatje veranderd in een sta in de weg, stofvergarend object, dan gaat ie gewoon naar de Kringloop. Dat is mijn vorm van minimalisme. En in daar blijkt dus ook een naam voor te zijn: De bescheiden Kick
De bescheiden Kick is een beetje een suffe groep. Je hoef niet al je spullen te  verkopen en de wereld in te trekken met een rugzak. Ook hoef je niet met je telraam door je huis te gaan om je bezittingen te tellen. De bescheiden Kick bestaat uit mensen, die niet meedoen aan de rat race en gooien niet hun oude Senseo bij het vuil als er een nieuw model Senseo op de markt komt. Zij hebben misschien wel 39 paar sokken in huis en hoeven niet zoals een echte minimalist, hun enige paar sokken met een föhn te drogen als ze het hebben gewassen.De  bescheiden kick is dus een beetje suffe groep en ik voel me er helemaal thuis!6 opmerkingen:

 1. "Bescheiden Kick", dat klinkt precies als iets voor ons nuchtere Hollanders. Het boek is ook onderweg naar mij toe, het stond al een poosje op mijn lijstje.
  Toen ik een online minimaliseercursus deed was het de opdracht om een stufflist te maken met al je bezittingen. Dat leek me nou juist zo ontzettend zonde van je tijd en energie.
  Ik heb ervaren dat het leven niet minimalistischer (in de zin van: eenvoudiger) wordt als je je spullen te erg minimaliseert. Afgelopen winter bijvoorbeeld had ik mij kleren zo geminimaliseerd dat ik maar twee lange broeken had. Vervolgens moest ik opeens heel onminimalistisch vaak de was doen (een föhn om ze droog te blazen heb ik als wannabee minimalist niet).
  Minimalisten willen vrij zijn van spullen omdat het leven daar niet om draait, maar het lijkt juist of ze zich juist extra veel met hun spullen bezig houden.
  Veel plezier met je platenspeler!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Echte minimalisten kunnen niet zonder een föhn. Ik heb mijn föhn de deur uitgedaan, ik hoef hem niet te gebruiken. En ik draai vaak plaatjes, maar ja, ik heb die pick-up nog maar een week.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk, een pick-up kopen en weer lekker ouderwetsch LP's draaien...

  Ja, ik voel ook meer voor die bescheiden kick. Maar eerlijk gezegd... ik geef tegenwoordig mijn geld wel makkelijker uit omdat ik denk: je weet nooit hoe lang je er nog bent om het te kunnen uitgeven. Zo koop ik bijvoorbeeld nog regelmatig kleren en boeken, terwijl ik er daar al veel van heb. Maar ik doe vaak net zo makkelijk weer afstand van die spullen, als schoenen of jurken bv toch niet zo lekker blijken te zitten, of als ik iets te weinig gebruik en het vreselijk in de weg staat. Dan breng ik ze naar de kringloopwinkel of zet ze op de 'Ik geef weg'- pagina.

  Mijn huis probeer ik opgeruimd en overzichtelijk te houden. Als ik merk dat ik van alles niet kan vinden, wordt het weer tijd om te declutteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hee, Oebele! Dat zie ik nu pas! Jeugdsentiment!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja leuk he, Oebele. Zo heb ik allemaal jeugdsentiment l.p.'s gekocht. En het leuke is ik sprak een vriendin en vertelde haar dat ik weer een pick-up had. Blijkt dat ik vroeger aan haar mijn elpees heb gegeven toen mijn pick-up opgegeven had. Zij heeft deze elpees bewaard en ik mocht ze terughebben. Gelukkig is niet iedereen zo opruimerig!!!

   Verwijderen
 5. This blog is awesome and very informative keep Sharing this type of blog.

  แตกใน xxx

  BeantwoordenVerwijderen