donderdag 19 februari 2015

The life chaning magic of tidying up- Deel twee

Anoniem zei: als je wil opruimen lees dan het boek van Marie Kondo.
Ja, Anoniem sloeg wel de spijker op zijn kop. Ik vind dat Anoniem het toch heel leuk doet in haar commentaren op de blogs die ik lees. Ze zou zelf een blog moeten beginnen, ik zou haar direct gaan volgen.

Maar nog even over het boek, dat ook in het Nederlands is verschenen onder de titel Opgeruimd. Nu vind ik de Engelse titel 10 x meer aanspreken als de Nederlandse titel. Maar in het Engels is het boek ook veel goedkoper en verkrijgbaar als e-boek. Vandaar dat ik het Engelse exemplaar kocht.
De schrijfster ruimt dus op, door de boel gewoon de deur uit te doen. Daarna heb je veel minder spullen en die passen dan wel in je kast. Daar komt het een beetje op neer.

Nu was ik eens op bezoek bij een vriendje en hij moest zijn kamer opruimen. Het huis stond te koop, en de volgende dag zouden er bezoekers komen, dus hij moest van zijn moeder die dag echt zijn kamer opruimen. Hij pakte daarop een vuilniszak en schoof alles wat in het zicht stond in deze vuilniszak (op zijn hasjpijp na) en stopte deze vuilniszak vervolgens in de Kliko. Ik was zeer onder de indruk van deze actie. En ik bewonderde zijn daadkrachtig optreden zozeer, dat ik ook maar met hem getrouwd ben.  Ik heb hem daarna natuurlijk nooit gevraagd om ons huis eens op te ruimen, want ik wist hoe rigoureus hij hierin was. Maar zo zoetjes aan wordt ik ook een beetje wijzer en rigoureuzer en schuif ik ook steeds meer in een vuilniszak. Ik heb nu zowaar lege planken in mijn kasten!  De vuilniszakken breng ik dan vaak nog wel naar de Kringloop i.p.v. de vuilcontainer. Maar het heeft mij heel wat jaren gekost om zover te komen.

Een andere tip van mijn inmiddels ex-man is: Lets don’t and say you did.  Brigitte Kaandorp heeft hier een hele leuke sketch over gemaakt. Zij is dan met haar zus op vakantie in Griekenland en wil net zo als iedereen gaan eten in zo’n leuk visrestaurantje in de haven. Als ze  op het punt staat dit te gaan doen, zien ze de trap van wel 2.000 treden naar beneden. Ze willen nog wel naar beneden gaan, maar ze zien het niet zitten om na het eten ook weer naar boven te klimmen. Ze schatten in dat een dinertje  in zo’n gezellig restaurantje in de haven 1500 peseta’s kost en gooien dat geld naar beneden, de trap af en gaan vervolgens lekker eten in de snackbar. Zo demonstreert zij : doe het niet en geniet ervan alsof je het gedaan hebt. Het bespaart een hoop tijd en een hoop gedoe, en je houdt veel tijd over om een beetje te relaxen.

Met deze 2 tips kom je denk ik een heel eind in je leven. Alleen spullen houden waar je verknocht aan bent (hashpijp) en doe alleen dingen die je echt leuk vindt.
Terug naar het boek. Hoe breng ik de beginselen van Marie Kondo nu in de praktijk? Een kleine tour door mijn huis.Zie hier: mijn sokkenlade. Ik heb zo’n 10 paar dunne zwarte sokken voor de zomer en 10 paar dikke zwarte sokken voor de winter. En één blauwe zie ik nu. Zo hoef ik nooit de wasmachine aan te zetten omdat ik geen sokken heb om aan te trekken. Het zou een gruwel zijn voor Marie Kondo omdat je sokken niet in een bolletje moet vouwen, als je ze niet draagt. Volgens haar moeten sokken kunnen rusten en zijn ze op deze manier gespannen. Ja, Ja, je kan het dak op Marie.


Hier zie je mijn garderobekast. Ik denk dat dit Marie Kondo’s goedkeuring wel kan verdragen. Alles wat hier hangt brengt Joy en het hangt netjes per soort, van lange kledingstukken rechts, naar korter links. Ik heb 1 sjaal die hangt helemaal links, nog nooit omgedaan. Ik heb deze sjaal al 20 jaar en ik vind het een fantastische sjaal. Dus die blijft, ik ben nu eenmaal niet zo'n sjaaltjes mens.Mijn setjes met memoribilia, in 2 dozen op 1 plank in de kast. Koffiepot van oma ernaast. Niets meer aan doen. (behalve dan dat de deksel van de bovenste doos niet meer goed dicht gaat omdat ik er steeds spullen bijstop). Ik heb er inmiddels het een en ander uitgehaald en ik kan jullie berichten: het deksel sluit weer.Hier een opstel van mij uit de doos met herinneringen. Ja, ik ben echt een kind van de doemgeneratie.
En 23 spelfouten in 3/4 A-4 tje en toch een 8 1/2 voor dit opstel gekregen. Zie hier de reden dat ik nog steeds spelfouten maak.

Hier kan Marie Kondo wel van pas komen. Ik houd van boeken en vind het moeilijk om ze de deur uit te doen. Dit weekend ga ik eens, zoals Marie Kondo aanraadt, al mijn boeken uit de kast halen. Ze één voor één beoordelen, en alleen degene die mij Joy brengen terug zetten. Eens kijken of ik nu voor eens en altijd een opgeruimde boekenkast kan krijgen. Maar zie je die lege plank a’ la Gretchen Rubin? Zo zie je dat ik al een tijdje bezig ben met mijn boekenkast op orde te krijgen. Vroeger lagen er ook boeken op de kast en verticaal op de boeken gestouwd. Ik hoopte door een Little Free Library te beginnen, makkelijker boeken weg te kunnen doen. Maar mensen stoppen meer boeken in deze Minibieb, dan ze meenemen, dus ik moet hierdoor vaker naar de kringloop om boeken weg te brengen.  

Dit weekend vier ik ook mijn verjaardag, dus misschien kan ik de bezoekers iets laten uitzoeken uit mijn boekenkast. De boeken, die ik dan van te voren apart houd, zijn de boeken waarvan ik echt geen afstand kan doen. Dat is ook een opruimmethode.

13 opmerkingen:

 1. Och hemel gespannen sokken. Ik blokkeer mentaal volledig als ik dat soort dingen lees en dan is opruimen überhaupt niet meer mogelijk ;-). Ik geloof niet dat ik me aan Marie Kondo ga wagen. De Feng Shui van Weg met de Warboel was eigenlijk al te veel voor mij. Maar mijn huis wordt wel steeds leger, dat dan weer wel ;-).

  Ik vind ook dat Anoniem een eigen blog moet beginnen! Hij/zij heeft zó veel te melden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop dat Anoniem zich aangesproken voelt. Ik heb zelf wel wat zweverige aansporingen nodig om te gaan opruimen. De belofte dat mijn huis opgeruimd raakt is gewoon niet genoeg om mij aan het werk te krijgen. Er moeten echt extra benefits bijkomen, zoals een opgeruimde geest, voordat ik van de bank afkom.

   Verwijderen
 2. Nu realiseer ik me ineens dat zich ergens in mijn niet leeggeruimde huishouding een hashpijp moet bevinden en dat ik niet weet waar...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Foei, Karen Kingston (van 'Weg met de warboel') wordt misselijk, zo scheef als je haar in je boekenkast hebt hangen!
  Geweldig blogverhaal weer, en wat een keurige klerenkast. Wat staat er nou onder je opstel (boven 'Spelling!')? Ook ik teken de petitie dat Anoniem een eigen blog moet beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De hele boekenkast hangt een beetje uit elkaar. Zie je de achterkant bij de lege plank? Ligt helemaal op half zeven. Maar dit weekend gaat het gebeuren, Hij gaat helemaal leeg en we beginnen weer met opbouwen.
  Onder mijn opstel staat iets van: Prima verhaal, vooral begin en slot. Maar ik heb geen tijd om door de doos memorabilia te gaan spitten om het na te kijken voor je, want ik moet hoognodig mijn boekenkast gaan leeghalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldig!!!!
  Nee, mevrouw Kondo is ook aan mij niet besteed maar je kunt maar een stok achter de deur hebben :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Haha, ik voel wel mee met je sokken, hoor! En met mijn eigen sokken, panty's en pantykousjes.... :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een goeie tips. Dat verhaal van Brigitte Kaandorp kende ik nog niet, maar ik moest er erg om lachen (geweldig idee, al ben ik dan weer zo'n tut die het zonde vindt om geld van de trap te gooien). Het is net zoiets als gaan winkelen zonder iets te kopen. Daar kan ik soms ook van genieten: 'Dit koop ik niet, dat niet en dat koop ik ook niet. En dit is leuk, het is weer even door mijn handen gegaan en misschien koop ik het nog wel een keer, maar niet nu.' En dan alleen nog ergens in de zon een kopje koffie drinken, en intens voldaan weer naar huis gaan.

  Ik ben onder de indruk van je geminimaliseerde kledingkast, die van mij puilt momenteel nog uit. Het wordt tijd voor een kleredag met de buurvrouwen...

  Dat van die sokken die moeten 'rusten', dat gaat wel ver. Dan denk ik toch meteen: 'Die Kondo spoort niet helemaal.'

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mijn hart was gebroken, ik geloof nooit dat ik mijn ex weer terug zal krijgen totdat Dr. Trust mijn ex binnen 24 uur terugbracht met een krachtige liefdesbetovering. Hij is betrouwbaar voor positief resultaat, neem contact op met de spell-caster voor liefdespreuk via e-mail: >>>> placeofsolution@yahoo.com <<<< of WhatsApp op + 1443281 3404

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben overweldigd door vreugde dankzij Dr. Ilekhojie. Mijn man verliet me een paar jaar geleden voor een andere vrouw en ik was er kapot van omdat ik hem nooit iets verkeerds heb gedaan, ik bleef achter met mijn twee kinderen en een baan die weinig betaalt. Ik gaf het bijna op tot ik online een getuigenis zag over Dr. Ilekhojie en ik besloot contact met hem op te nemen. Ik legde hem mijn probleem uit en hij verzekerde me dat ik na 24 uur een positief resultaat zal zien, verrassend genoeg kwam mijn man de dag na de spreuk terug en smeekte me hem te vergeven en beloofde nooit te vertrekken. Mijn man is nu zes maanden terug en we hebben nog nooit problemen gehad, ik ben blij dat ik niet aan Dr. Ilekhojie heb getwijfeld, want hij kan problemen zeker oplossen. Je kunt hem nu ook contacteren voor hulp E-mail: (gethelp05@gmail.com) Viber / WhatsApp: +2348147400259

  BeantwoordenVerwijderen
 10. GETUIGENIS OVER HOE IK MIJN LENING KREEG VAN EEN ECHT FINANCIERINGSBEDRIJF VORIGE WEEK. E-mail voor onmiddellijke reactie:whatsapp-nummer: +19292227023 drbenjaminfinance@gmail.com

  Ik ben mevrouw, Leores Jazbel bij naam, ik woon in de Verenigde Staten van Amerika, die tussen november vorig jaar en juli van dit jaar het slachtoffer is geworden van zoveel nep-geldschieters, maar ik bedank mijn maker zo erg dat hij eindelijk heeft geglimlacht mij door me door te verwijzen naar deze nieuwe geldschieter die dit jaar 2020 een glimlach op mijn gezicht toverde en hij me niet bedriegt en ook niet bedriegt of liegt tegen mij en mijn vrienden, maar deze kredietverstrekker is echter BENJAMIN LOAN INVESTMENTS FINANCE (drbenjaminfinance@gmail.com) gaf me een lening van 2%, wat neerkomt op Euro900.000,00 Amerikaanse dollars nadat ik akkoord was gegaan met de algemene voorwaarden van hun bedrijf en een belangrijk ding dat ik leuk vind aan dit leningbedrijf is dat ze snel en uniek zijn. {Dr.Benjamin Scarlet Owen} kan u ook helpen met een legitieme leningaanbieding. Hij heeft ook enkele andere collega's van mij geholpen. Als u een echte lening zonder kosten / spanning nodig heeft, is hij de juiste leningverstrekker om uw financiële problemen en crisis vandaag weg te vagen. BENJAMIN LOAN INVESTMENTS FINANCE bevat alle informatie over hoe u snel en pijnloos aan geld kunt komen op whatsapp-nummer: +19292227023 E-mail: drbenjaminfinance@gmail.com

  Als het gaat om financiële crisis en leningen, dan is BENJAMIN LOAN INVESTMENTS FINANCE de plek om naartoe te gaan, vertel hem alsjeblieft dat ik je door mevrouw Leores Jazbel geleid Veel geluk ...........

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo mijn respectabele kijker, ik schrijf dit artikel om de wereld te vertellen hoe Dr. Ayo mijn ex-vriendje bij me terugbracht. Dit is de reden waarom ik het op mezelf heb genomen om deze geweldige spreukgieter genaamd Dr. zijn hulp werd mijn leven meer gevuld met liefde en ik ben blij te kunnen zeggen dat mijn ex-vriend die de afgelopen jaren van mij is gescheiden bij me terugkwam en smeekte om hem terug te accepteren. Dit was een schokkende gebeurtenis, want voordat ik contact opnam met Dr. Ayo ik was degene die mijn ex-vriend smeekte om bij me terug te komen, maar dankzij de hulp van Dr.Ayo heb ik nu mijn relatie hersteld. U kunt ook alleen een betere relatie hebben als u contact opneemt met: drayospell@gmail.com zijn mobiele nummer +2347055691377

  BeantwoordenVerwijderen