donderdag 26 februari 2015

De moed van imperfectie, laat gaan wie je denkt te moeten zijn.

Dit boek stond bij de AKO in de top 10.  Ik had het bijna gekocht want de minimalistische kaft sprak mij zeer aan. Maar ik dacht, even kijken of het al in de bieb is. En jawel, ik kon het gewoon dezelfde dag ophalen. In het boek worden 10 wegwijzers behandeld:
1.    


          1.Kies voor authenticiteit . Vrouwelijke kenmerken zijn: slank, aardig en bescheiden. Dat betekent dat we als we vrouwelijk willen zijn ons best moeten doen om zo klein, stil en aantrekkelijk mogelijk te zijn. Ik dacht dat ik teveel koekjes at en daarom wat dikker was geworden, maar ik ben dus gewoon authentiek.  Maar het is inderdaad iets waar ik me aan erger bij veel vrouwen, ze zijn zo klein, stil en alleen maar bezig om er aantrekkelijk uit te zien. Alsof er verder niets is in het leven, alsof dat alles is wat ze zijn.

2.      2.Heb meer compassie met jezelf. De auteur stelt dat perfectionisme een verslaving is aan de gedachte dat als je alles perfect doet, je geen pijnlijke gevoelens zult hebben.  Ik vind dit een nieuw en verhelderend inzicht. Ik heb last van perfectionisme gehad, maar ik er nooit bij stilgestaan wat ik ermee wilde bereiken. Het vermijden van pijn zal, nu ik erover nadenkt,mijn onbewuste doel geweest zijn.

3.      3.Ontwikkel meer veerkracht, laat zelfverdoving en machteloosheid los.

4.      4.Cultiveer dankbaarheid en geluk. De tip van dit hoofdstuk is : Houdt een dankbaarheids dagboek bij. Ik heb dit meerdere malen gedaan en ik heb na het lezen van dit hoofdstuk meteen ruimte gemaakt in mijn agenda om in 1 regel per dag te schrijven waar ik dankbaar voor ben. Het lijkt me fantastisch om dit op Oudjaarsdag  terug te lezen.

5.      5 Vertrouw op je intuïtie. Ik had het er al eerder over, ik ben naar de workshop Inleiding tot de chaos theorie geweest. En wat blijkt: als iets wordt beïnvloed door  drie of meer variabelen dan is de uitkomst niet te voorspellen. In dat geval is het zinvol om op je intuïtie af te gaan.
6.
      6 Geef creativiteit de ruimte. Als we ons leven zin willen geven moeten we iets creatiefs doen. Geef jezelf op voor een cursus. Durf kwetsbaar, onervaren en imperfect te zijn.
7.     
       7 Neem de tijd om te spelen en te rusten. Bezielde mensen spelen meer. Sluit je bijvoorbeeld eens aan bij het Clubhuis van de Speelkwartiertjesclub op Facebook en speel een tijdje mee.
8.    
        8 Breng kalmte en stilte in je leven. Bijvoorbeeld door mediteren. De Insight Timer App is een goede timer om te mediteren. Er is een gratis versie, maar met de betaalde versie heb je keuze uit diverse gongs en kun je kiezen hoeveel keer ze overgaan om je begin en eindtijd van je meditatie te luiden.
9.       
          9 .Streef naar zinvol werk, laat je onzekerheid en je opvattingen over wat je zou moeten zijn los Wanneer we de talenten die we hebben gekregen niet gebruiken is dat geen kwestie van jammer maar helaas, maar gaat het ten koste van ons emotioneel en lichamelijk welzijn.
   10.  Lach, zing en dans. Lijkt me altijd een aanrader!


Nou dat zijn wel een hele hoop wegwijzers. Het is wel een apart boek, zo’n boek dat je een paar keer moet lezen. Iedere keer haal je er dan weer andere dingen uit. Dus ik denk dat ik het toch ga kopen. Want in het bovenstaande heb ik alleen mijn eerste gedachte bij de hoofdstukken beschreven, maar er is echt meer uit te halen. Bovendien heb ik nu ruimte genoeg in mijn opgeruimde boekenkast. Er is weer ruimte voor nieuwe ideeën!  
14 opmerkingen:

 1. Goede tip. Ik ben al hard bezig om mijn imperfecte zelf te omarmen maar kan hier en daar nog wel een duwtje gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klinkt interessant! Ga ik ook eens bekijken, bedankt voor het overzicht en de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. O js! Ik doe niet vaak mee met de gezamenlijke lunch op het werk, van de week wist ik weer waarom. Er werd door de vrouwen alleen maar over de lijn, botox en aanverwante artikelen gepraat. Hamsterwangen die aangepakt moesten worden, shakes die gedronken moesten worden tegen het overgewicht (en vervolgens een heel jaar weer in de pas lopen), botox.... En de mannen die erbij zaten, heel relaxed over zichzelf en hun uiterlijk. Die zich overigens afvroegen waar die vrouwen toch mee bezig waren. En terecht!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik ken die gezamenlijke lunches. Ik vind het ook prettiger om in de lunchpauze een ommetje te gaan maken.

   Verwijderen
 4. Over boekentips gesproken, heb je al gehoord dat er een nieuw boek is van Gretchen Rubin? "Better Than Before: Making and Breaking Our Everyday Habits to Be Happier, Stronger, and More Productive (Really)" (riekt wel naar perfectionisme). Ik kon natuurlijk niet laten het meteen te bestellen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O ja, dat gebeurt er dus als je twee Blogger-accounts hebt

   Verwijderen
  2. Ik wil dat boek natuurlijk lezen, hoewel ik haar 2e boek een beetje een herhaling van nummer 1 vond.En al snel in de Little Free Library kwam. Maar nummer 1 het geluksproject heeft een permanente plaats in mijn boekenkast. En ik heb er 4 extra exemplaren van gekocht en weggeven.

   Verwijderen
  3. In de Little Free Library? Je hebt het toen naar mij opgestuurd! :) Het was een beetje herhaling inderdaad, maar ik heb er toch ook wel wat mooie nieuwe dingen uitgehaald. Hij blijft in mijn boekenkast staan, naast haar eerste boek. Dit derde boek heeft een ander thema, ben weer benieuwd.

   Verwijderen
  4. Jij hebt het uit mijn LFL gehaald, nou ja, je zag de advertentie van de LFL en vroeg of het nog in de LFL stond. Toen heb ik het opgestuurd. Het derde boek heb ik inmiddels besteld. Maar het komt pas half maart uit. Bedankt voor de tip.

   Verwijderen
  5. He wat gek, ik kreeg een mailtje van Amazon dat het boek onderweg is naar me. Misschien dat de paperback eerder uit is dan de hardcover?

   Verwijderen
 5. Ik ga het ook lezen. Vandaag aangevraagd in de bieb maar het was momenteel uitgeleend. Nog even geduld oefenen. Groetjes, Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb mijn order bij amazon.uk geannuleerd, het boek zou pas 24 maart komen. Nu heb ik het bij amazon.de besteld en komt het 4-5 maart. En nog goedkoper ook! Bedankt dat je mij hierop hebt geattendeerd.

  BeantwoordenVerwijderen