zondag 14 februari 2016

Eten


Ja, ik heb een nieuwe hobby. ‘Die heet afvallen. Daarom lees ik alles wat los en vast zit over eten. Dus ook dit boek van Thich Nhat Hanh: Eten.


Het boek gaat niet over koolhydraten en heeft ook geen spannende recepten, maar toch plakte ik er minstens 10  bookmarkers bij. Het waren interessante artikelen.

Ik vind het vooral spannend dat we niet alleen op de wereld zijn maar dat alles om ons heen door andere levende wezens gemaakt wordt.  Laat ik daarom dit stukje quoten:

Steun krijgen
Stel dat je een eetprobleem hebt. Je eet meer dan nodig is en dat heeft al een hoop moeilijkheden en leed opgeleverd. Een manier om weer met vreugde te kunnen eten is om je voor te nemen om met mensen te eten die je steunen. Als je toevlucht zoekt bij je gemeenschap kan dit je enorm steunen. Zelfs als je alleen woont en geen gemeenschap hebt om mee te oefenen ben je niet echt alleen.  Veel handen hebben bijgedragen aan het voedsel dat je eet.  Er zitten microben en bacteriën in en andere microscopisch kleine wezentjes in je voedsel in jou en alles om je heen. Je voorouders en je nakomelingen zijn bij je, in iedere cel van je wezen..

Ja, dit is me ook bij gebleven van mijn verblijf in een klooster in Nepal. Ik had daar gesprekken met een monnik. Hij onderwees mij dat ik slechts geld had, maar dat ik niets was zonder andere mensen. Zij hebben het vliegtuig ontworpen waarmee ik naar Nepal vloog, Het staal gemaakt om het vliegtuig te bouwen, zij bestuurden het vliegtuig. Andere mensen legden wegen aan, waardoor ik met een taxi naar het klooster kon komen. Zonder al die mensen, was ik nergens geweest met mijn geld.
In het boek Eten, vond ik veel van dit soort gedachten terug. Fijn om eens een keer te lezen en weer bij stil te staan.
    4 opmerkingen:

 1. Wat een wijsheid, hé... Ik heb al veel mooie citaten van deze man gelezen. En ook zijn boek getiteld 'Angst'. Erg mooi. Wist niet dat hij ook over eten had geschreven.

  Ik heb niks met bidden voor het eten, maar even stilte houden om eerbied en dankbaarheid te tonen voor iedereen die ervoor gezorgd heeft dat jij je maaltijd kan nuttigen, dat vind ik wel een heel mooi ritueel, wat ik eigenlijk vaker zou willen toepassen.

  Wat gaaf dat je in een Nepalees klooster hebt verbleven.
  Dat was vast een bijzondere ervaring!
  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb inmiddels ook al allemaal eetboeken achter de kiezen. Je moet toch wat als je niet naar de nootjes mag grijpen. Ik las sinds januari 'enLIGHTened. How I lost 40 pounds with a yoga mat, fresh pineapples, and a beagle-pointer', 'Rauw, naakt en gezond', 'Skinny bitch', 'Dikke pret' en ben nu bezig in het boek van Amber Alberda.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Skinny bitch heb ik ook aangevraagd bij de bieb. Dikke pret klinkt ook goed. Ik lees jouw boek Half assed steeds weer, dit boek inspireert mij om te gaan hardlopen in de duinen. Maar ik ben iets te fanatiek geweest en heb nu een lichte blessure aan mijn linkerbovenbeen spier. Maar ik heb wel 2 keer lekker in de morgen in de duinen hardgelopen en kwam daarbij dan reeën tegen. Dat was een mooi cadeau.

   Verwijderen
  2. O jee, beterschap. Skinny bitch vond ik vreselijk. De vertaalster had een noot voorin opgenomen dat ze alle 'fucking's maar weg had gelaten in de vertaling. Maar er bleef nog genoeg groffe taal over. 'Dikke pret' van Larissa Verhoeff was wel een fijn boek, haar eerste boek 'Vette pech' ook. De boeken van Hanneke Groenteman had ik al genoemd toch? 'Afvallen en opstaan' van Wieke Biesheuvel is ook een aanrader.

   Verwijderen