zaterdag 22 augustus 2015

Guilty pleasures

Ik ben naar de film Paper Towns gegaan, vertelde ik mijn vriendinnen op onze videoavond. We komen al 20 jaar bij een paar keer per jaar bij elkaar om films te kijken. Vroeger op video maar de laatste jaren natuurlijk op dvd. De naam van onze avondjes is niet gewijzigd, dus we praten nog steeds over een videoavond. Het concept is ook niet gewijzigd, want in welk huis we het ook doen, de regels zijn hetzelfde: geen mannen, we drinken uitsluitend thee, er is popcorn en Dorito’s met salsadip en chocolade.


Paper Towns, dat is toch een jeugdfilm, was de reactie. Ik zei: het is een Coming of age drama. Maar eigenlijk is het natuurlijk gewoon een jeugdfilm. En dat is mijn guilty pleasure. Ik vind het leuk om films te zien en boeken te lezen over jongeren in de puberteit.

Er is veel voordeel te halen uit het lezen van jongerenboeken. Het is makkelijk te volgen, vaak grote letters en je hoeft niet erg na te denken. En als je het juiste boek hebt valt er nog wat te lachen ook. Maar ja, het is niet intellectueel verantwoord, en op feestjes kun je er niet over opscheppen of met goed fatsoen over schrijven op je blog. Ik ben niet de enige met deze afwijking. Ook Gretchen Rubin, van the Happiness Project leest graag jeugdboeken. Maar zij richt zich op kinderboeken, en ik richt mij meer op boeken over jongeren. Dan ben ik toch al een stuk volwassener dan zij is J

Als je het ook eens wilt proberen, begin dan eens met 15 jongens, 4 kikkers en ik van E. Lockhard. Gewoon lenen bij de bieb. Wedden dat je het stiekem enig vindt, om jeugdboeken te lezen?


4 opmerkingen:

 1. Ik kijk ook best veel jeugdfilms, zeker de Nederlandse vind ik heel sterk, en vaak zit er een extra laag in waardoor het ook voor volwassenen interessant is (Krassen in het tafelblad, Iep, Minoes, Knetter, Leve de Koningin, Kikkerdril, Het paard van Sinterklaas, etc.)
  En toevallig ( nou ja, toevallig, ik ben 15 jaar jeugdbibliothecaris geweest, maar het is alweer een tijdje geleden...)heb ik net een jeugdboek uit, 'Spinder' van Simon van der Geest. Echt een aanrader! Het heeft in 2013 de Gouden Griffel gekregen, en als je het leest snap je waarom. Helemaal leuk als je, zoals ik, geinteresseerd bent in insecten. Want daar is Hidde, de hoofdpersoon helemaal weg van! Hij heeft een kelder vol terraria. Maar dan eist zijn oudere broer de kelder op voor zijn drumstel, en breekt er oorlog uit tussen de twee broers. Spannend, verdrietig, grappig en ontroerend. Echt knap geschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha, nog iemand die uit de kast durft te komen op het gebied van jeugdboeken en films!
  Ik ga je tip opvolgen, morgen ga ik naar de bieb om Spinder te halen.
  Ik heb trouwens in een grijs verleden ook bij de bieb gewerkt.Het leek me heerlijk om ergens te werken met de hele dag boeken om me heen. Het werk wat ik deed was erg geestdodend, ik was blij toen ik een andere baan kreeg. Ik was geen chique bibliothecaris, ik ruimde gewoon de boeken op. Maar ik ga nog altijd graag als klant naar de bieb.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat gezellig, zo'n videoclubje. Ik hou stiekem ook wel van kinderdingen (heb bijvoorbeeld een hele poos Spangas gevolgd). Jeugdboeken lees ik niet meer zoveel, maar ik denk dat ik ervan zou smullen om die Lemniscaat-boeken over jongeren-en-hun-problemen te herlezen, daar kon ik me vroeger helemaal in vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ging natuurlijk direct kijken maar de website van Lenmiscaat. Helaas is deze site niet zo duidelijk. Maar ik ga morgen bij de bieb het boek van Per Nilson eens lenen. Bedankt voor de tip

   Verwijderen