zaterdag 24 januari 2015

Missie verklaring

Al jaren plan ik in een huishoud  management boek mijn de week vooruit.
Op woensdagavond ga ik er eens lekker voor zitten en plan ik, met het weekend in aantocht, de komende week van vrijdag t/m donderdag.

Ik begin met het avondeten voor de hele week te plannen. Voorin mijn boek zit een driewekelijks menu planning, die ik kan volgen. Maar naar aanleiding van de aanbiedingen bij de plaatselijke grootgrutter of mijn activiteiten in het weekend wijk ik daar nog wel eens vanaf. Ik maak meteen een boodschappenlijstje.

Op vrijdag is mijn klusjesdag en een blik op mijn to-do lijstje levert inzicht in welk klusje het meeste prioriteit heeft. Ik plan meteen in, welke spullen ik daarvoor nog aan moet schaffen en of ik dit met het boodschappen doen kan combineren.
Zaterdag is Excursiedag en ik heb natuurlijk een lijstje met leuke uitjes paraat voor het geval ik nog geen afspraak heb gemaakt voor zaterdag.
Op zondag staat het nietsdoen standaard op het programma. De meeste godsdiensten hebben één dag per week een rustdag hebben en inmiddels ben ik er ook achter dat dat een goed plan is. Een mens heeft één dag per week nodig om een beetje aan te lummelen. Meestal kook ik wel vrij uitgebreid op deze dag.

Van maandag tot en met donderdag werk ik, en zorgt mijn baas voor de planning van de dag. Maar in de avonduren wil ik iedere dag iets speciaals doen. Daarom Maandag = biebdag, dinsdag = zwemmen woensdag = uit eten in het buurhuis van de toekomst en op donderdag = Dvd kijken. In de praktijk komt het er ook vaak op neer dat ik gewoon thuisblijf, maar.. er is dus een alternatief.

Ik dacht dat ik hiermee toch redelijk in de buurt kwam van een compleet gepland leven. Maar ik had het boek van Covey nog niet gelezen: “De 7 eigenschappen van succes in je leven”. In dit beroemde boek beschrijft hij dat je eerst een missie in je leven moet hebben waarop je, je plannen baseert. In het gratis down te loaden Kindle boek :How to develop your personal mission statement”, geeft hij ook voorbeelden hoe zo’n missie verklaring eruit kan zien.

Enthousiast geworden ben ik aan de slag gegaan, want hoe kun je nu slagen in het leven als je niet gedefinieerd hebt voor jezelf wat je belangrijk vind.
Mijn missieverklaring luidt als volgt:

In mijn leven handel ik integer met compassie en vol humor.

Ik blijf mezelf ontwikkelen door het lezen van boeken en volgen van cursussen.

In mijn werk help ik mensen die ik ontmoet door zaken voor hun uit te zoeken en te regelen. Het werk is intellectueel uitdagend. Ik zal het vertrouwen dat klanten en collega’s in mij stellen niet beschamen.

Ik ben een trouwe vriendin/buurvrouw waarop je kunt bouwen en  leuke dingen mee kunt doen.

Door van mijn hobby’s vrijwilligerswerk te maken zet ik mij in voor de samenleving. Ik heb er lol in anderen een goede dag te bezorgen.

Ik bezit alleen spullen die van waarde voor mij zijn omdat ik ze mooi vind of omdat ze mij van dienst zijn. En ik zorg goed voor mijn spullen. Ik kan gemakkelijk rond kunnen komen met mijn geld door mijn uitgaven beperkt te houden.

Mijn gezondheid zal ik niet schaden door dingen te doen waarvan ik weet dat zij slecht voor mij zijn. Als ik gestrest raak, laat ik de boel de boel totdat ik mij beter voel. Ik zoek wekelijks rust en ontspanning door sport en culturele activiteiten.

Aan de hand van de verschillende punten in mijn missieverklaring heb ik mijn planning opnieuw ingedeeld. En ik ben gaan kijken hoeveel geld ik besteedde aan deze punten. Dit gaf nieuwe inzichten. Zo gaf ik redelijk veel geld uit aan vakantie, maar weinig geld aan leuke dingen doen met vrienden. Terwijl ik zeg in mijn missie dat het belangrijk is om met vrienden leuke dingen te doen. 

En van vakantie verwacht ik alleen dat ik er ontspannen van raak. Zo heb ik besloten volgend jaar minder geld uit te geven aan vakantie en dat geld gebruiken om met vrienden naar concerten en theater  te gaan. Ook zeg ik dat ik ervan geniet anderen een goede dag te bezorgen. Hier had ik geen budget voor maar wel een budget voor goede doelen, terwijl dat weer niet in mijn missie voorkomt.

Daarom kan ik jullie aanraden je missie verklaring eens op papier te zetten en kijken dit aansluit bij wat je doet in je leven en waar je je geld aan uitgeeft.



7 opmerkingen:

  1. Ik ga dat boek van Covey eens in de bieb opzoeken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De eerste eigenschap van Covey is het opstellen van een missieverklaring. Want als je niet weet in het leven waar je heen wilt gaan, kun je nooit iets goed doen. Je hebt namelijk geen meetpunt. Aan de andere kant, je kunt ook nooit iets fout doen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat leuk zeg zo je missieverklaring. Er zitten een groot aantal dingen bij die ook voor mij gelden. Volgens mij heb ik het boek van Covey zowel in het nederlands als engels *kucht* maar beiden nooit gelezen. Vanaf volgende week ga ik ook 4 dagen werken. Een weekplanning qua eten lijkt me geen overbodige luxe hier.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo, jij hebt een rijk gevulde boekenkast. Daar zou ik graag meer over horen.Ik heb alleen het boek van Covey over timemanagement.
      Ik zag op je site dat je ook een jaren 30 huis bezit, met rare rioolpijp in de gangkast. Ik heb ook zo'n jaren 30 huis. Maar ik heb het al 15 jaar, dus de grootste klussen zijn wel gedaan.

      Verwijderen
  4. Wauw, wat een discipline! Met rotklussen vertoon ik nog wel eens uitstelgedrag, maar leuke dingen (flamencodansles, ukulelespelen met de Joekels, wandelen en koken met meneer F., schilderen in De Boei en mindfulnessen met de buven) staan voor een groot deel vast. Ik ben net als jij groot voorstander van een heilige rustdag, en zondag is ook voor mij de dag bij uitstek om vooruit te koken. Eten vooruit plannen doe ik alleen als ik ruimte in mijn hoofd heb, als het minder gaat loop ik achter de feiten aan te rennen en bestel veel Chinees. Dat is meestal een teken om het wat rustiger aan te doen. Vooruit koken geeft altijd zo'n aangenaam gevoel van 'in control' zijn, vind je niet? Wat is trouwens het buurhuis van de toekomst? Klinkt intrigerend.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Vooruit koken, dat doe ik dus nooit. vries je het dan in? En welke gerechten maak je dan? Het klinkt als een goed plan. Maar ik vries alleen restjes in. En bij mij worden het dan van die aangevroren maaltjes in de vriezer, en dan pleur ik het na een maand toch maar weg, Het buurthuis van de toekomst, is een aangekleed bejaardentehuis, waar de hele buurt mag eten. In de zomer ging ik er naar toe, lekker op het terras eten met de buurman. Maar nu in de winter heb ik minder zin.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Soms maak ik soep of stamppot voor een paar dagen, of ik bedenk alvast wat ik met de restjes ga doen. Soms vries ik het in, maar dat is niet altijd nodig. Een bonenprutje wordt dan de volgende dag bonensoep, of burrito-vulling.
    Dat buurthuis van de toekomst klinkt goed, doet me een beetje denken aan Resto van Harte, waar ik ook een paar keer met buurtbewoners heb geheten.

    BeantwoordenVerwijderen