woensdag 2 maart 2016

Hoe vind ik de ware

Vorig weekend ging ik naar de workshop: Hoe vind ik de ware van The school of life. Het ging erover dat je op twee manieren tegen de liefde aan kan kijken.

Denk je dat liefde iets is wat je overkomt, ( het destiny denken) of dat je er aan moet werken om een relatie te krijgen.

Als je denkt dat je de ware je destiny is, dan heeft dit veel consequenties. Zo kun je geen ruzie krijgen, want met de ware maak je geen ruzie, dan is het de ware niet. Zo hoef je niet te zeggen wat je bezig houdt, de ware weet immers van jou wat er in je omgaat. Sex moet vanaf het begin geweldig zijn, als dat niet zo is dan kan dit toch niet de ware zijn…. Enzovoort.

Het is de romantische vorm van liefde. In films wordt deze vorm enorm gepromoot. Denk aan Titanic of Nothing Hill.  Maar klopt dit eigenlijk wel.

Geloof je dat je moet werken aan een relatie dan ziet het er in eens heel anders uit. Ruzie maken is goed, zo leer je elkaars grenzen kennen. Door elkaar te vertellen wat je bezig houdt leer je elkaar steeds beter kennen. Sex hoeft niet meteen geweldig te zijn, oefening baart kunst.
 Ja en ik moet bekennen dat ik toch eigenlijk wel een beetje van het destiny denken ben. Hoewel na een aantal maanden in een relatie, kom ik meestal na de eerste ruzie met beide benen weer op de grond en ga ik aan een relatie werken.

Maar ik vond het wel een eye opener van The school of life, en ik had nooit zo doorgehad dat ik zelf ook een enorme romanticus was.
Verder waren er nog hele leuke andere programma’s op het Brainwashfestival. Vooral de filosoof Tomáš Sedlácek. Ik verwijs graag naar het artikel in Trouw om zijn ideeen over te brengen. http://www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/article/detail/4250242/2016/02/26/Tsjechische-denker-Sedlacek-Waarom-economie-toch-een-religie-is.dhtml