zaterdag 18 januari 2014

Tja, week drie


Tja, als je je beurs wilt sparen kom je wel eens in de knoop met andere waarden. Zo raakte mijn zak met biologische en calorievriendelijke muesli met cranbarries deze week op. Deze muesli kost 6,80 per kilo. Een beetje overdreven prijsje vind ik en dus heb ik een kilo cuesli ( door suiker aan elkaar geplakte klonten granen) van de euroshopper voor 1.09 gekocht. Ook heb ik geen dure Milner gekocht maar volvette kaas bij de Turkse winkel tegen een wel zeer schappelijk prijsje nl 1,29 voor 250 gram in plakken gesneden kaas. Maar nu sluit ik straks de minima-maand af met allerlei dikmakers in huis. Dus ik denk dat ik stand-de-pe mijn minima budget maand maar ga omrulen voor een minima-calorie maand.
Het is geen overweldigend succes geworden deze halve minima maand. Zo had ik 2 zakken boerenkool gekocht in de aanbieding en ingevroren. Dat moet toch kunnen dacht ik. Maar het stonk enorm toen ik het uit de diepvries haalde. Ik heb het wel opgegeten maar het hele huis meurde er 2 dagen van. Deze week zou ik de 2e zak boerenkool aanbreken. Op aanraden van een vriend die de lucht rook heb ik deze zak toch maar bij de vuilnis gedeponeerd.

 Het zelfgebakken brood was wel weer een echt succes. Deze week heb ik bij de Aldi meergranen broodbak mix gekocht voor 65 cent, ook lekker.  Mijn broodje van zelfrijzend bakmeel met havermout, olie en een zakje gist  kost denk ik, 25 +2+5+17 =49 cent. Ik heb inmiddels al vier broden gebakken. Heel lekker brood en in mijn broodje zit geen asbest!

Maar ik moet zeggen, ik heb toch wel wat bespaard in week  1 en 2. Het geld heb ik inmiddels geïnvesteerd in een microkrediet aan een Boliviaanse landbouw mevrouw. Dus als het Bruto Nationaal Produkt van Boliva straks een lichte stijging laat zien, dan weten jullie het: De zinkende surfer zit hierachter.

Verder ben ik door de minima maand ( nu ja, het is een half maandje geworden) geïnspireerd geraakt om mijn bankzaken en hypotheek eens onder handen te nemen. Dat leverde heel wat  op. Zo heb ik na een gesprek met een adviseur mijn hypotheek overgesloten;.ik heb een uitstaande lening teruggevraagd, waarmee ik een deel van de hypotheek ga aflossen. En ik ga eindelijk eens over op internet bankieren. Zo kan ik mijn papieren bankafschriften opzeggen en bespaar ik weer 36,- per jaar.  

Verder zet ik de zinkende surfer voorlopig even in de kast om mij te gaan wijden aan het afvallen. Je kunt niet alles tegelijk en ik heb focus nodig.

Toch heeft de zinkende surfer in zijn totale leven van 3 maanden heel wat gedaan. Niet alleen het bruto nationaal produkt van Bolivia gestimuleerd, maar ook een dagje gewerkt in de schuldhulpverlening,  geld gestrooid  bij de bushalte, een abonnement genomen op Gelukkig leven. Het eerst nummer hiervan in 2014 weer doorgestuurd aan een deelnemer van de Geefmaand november en niet te vergeten geblogd. Zo laat het zinkende surfertje toch nog een voetstap achter in de wereld.

donderdag 9 januari 2014

De eerst minimaweek zit erop !


Nu ja, de eerste minimaweek zit erop en het is niet echt zo verlopen als ik gepland had. Het was wel een lange week want hij duurde 10 dagen voor mij omdat mijn huishoudgeldweek op vrijdag begint.
In plaats van de beoogde € 2,- heb ik € 25,- uitgegeven. Ja, ik vind het ook wel fijn om iedere dag iets te kopen merk ik. Maar, ik heb ook wel wat geleerd. Toen de folder met Hamster aanbiedingen van de Appie in de bus viel ( ja, ik heb een ja/ja sticker) dacht ik: waarom ik, waarom nu, net nu ik  aan het minimaliseren ben en geen voorraden kan inslaan. Maar bij zorgvuldige bestudering van deze fantastische aanbiedingen blijkt dat ze helemaal niet zo voordelig zijn. Als je uitgaat van je eigen plan en b.v. aardappels met diepvriesspinazie en een eitje wilt eten dan ben je veel voordeliger uit dan de schnitzel met rösti rondjes en ijsbergsla te kiezen die in de aanbieding zijn. Ik moet zeggen dat ik hier voorheen nogal eens ingestonken ben, want ik maak mijn boodschappenlijstje altijd aan de hand van de aanbiedingen. Maar het blijkt dat je veel beter je eigen plan kunt trekken.
Maar ik zag ook iets anders in de folders. Bij de Hoogvliet verkopen ze koffie voor € 0.88 voor 250 gr. Ik heb deze koffie gekocht en ga het deze week uitproberen. Als het te zuipen is koop ik het voortaan altijd, want dit is een absolute bodemprijs.
Mijn ontbijtkoek bij de Albert Heijn kostte 44 cent wat toch één cent duurder was dan de ontbijtkoek van de Firma Fluitenkruid. Maar nog altijd veel goedkoper dan die van Marieke Henselmans, eat your hart out Marieke!
Ik heb wat boeken van de bieb gehaald om inspiratie over goedkope recepten op te doen. De volgende week ga ik uit “Het eenvoudige kookboek” van Marjan Berk en Jeroen Krabbe een Shoarma schotel maken en uit “Vrolijk besparen” van Marieke Henselmans maak ik het brood.

Voor de komende staat er het volgende op het menu:
Vrijdag: Spaghetti met kipfilet met pestosaus.
Zaterdag: shoarmaschotel,
Zondag: biefstuk, gebakken aardappeltjes met sperzieboontjes
maandag en dinsdag : boerenkoolstamppot met verse worst.
Woensdag en donderdag: Gerookte zalm met sperziebonen en honingmosterd saus en spaghetti.

Dat is toch niet een minima-menu zou ik zo zeggen! Maar het lijstje is gebaseerd op wat ik nog in de diepvries heb liggen. En ik ben van plan om mijn halvering van mijn huishoudgeld ook na januari vol te houden. Eerst beleg ik het geld bij Cordaid voor microkredieten tegen 1.5 % per jaar. Maar per week bespaar ik zo € 50,-.  Dat is € 2.600,- per jaar en dat is toch wel serieus geld. Ik wil een kosteloze beleggingsrekening gaan openen bij Binck bank. Zij hebben een aanbieding dat je zonder provisiekosten de eerste 3 maanden voor € 200,-  kunt handelen. Ik ga wat leuke beleggingen uitzoeken. Zo kan in het vervolg i.p.v. de aanbiedingen van de Appie,  de ontwikkeling van de koers van mijn huishoudbesparingen gaan volgen. Een stuk lucratiever en ik kijk er naar uit…

Binck bank ik kom er aan!

vrijdag 3 januari 2014

Alle begin is moeilijk


Minima-maand: een makkie dacht ik. Je hebt hier namelijk wel te maken met iemand die de eerste druk van het Vrekkenboekje in de kast heeft staan. Iemand die nog lezingen heeft meegemaakt van het fameuze vrekkenechtpaar en Marieke Henselmans. Iemand die bij het uitkomen van het boek: Je geld of je leven het meteen in de praktijk ging brengen.
Maar ja, dat is alweer 10, 15 jaar geleden? Inmiddels ben ik wel iets meer gaan verdienen. En het blijkt dat ik toch ook mijn uitgavenpatroon daaraan heb aangepast. En dat minimaliseren…. dat is nog niet zo eenvoudig merk ik nu ik dat in de praktijk probeer te brengen.
 
In plannetjes maken ben ik erg goed. Dat vind ik leuk en ik leef me er geheel in uit. Vorige week heb ik in de treuren uitgelegd dat ik deze week niets nieuws hoefde te kopen. Voor € 2,15 had ik boodschappen voor de hele week in huis gehaald. Maar toen kwam de realiteit om de hoek kijken. Op de eerste dag,  jawel 1 januari, ging het al mis. Bij de Hema (ja, bij mij is de Hema open op 1 januari) was de entrecote in de aanbieding. En ik had net afgesproken dat er mensen bij mij zouden komen eten in januari. Dan moet ik ze wel iets fatsoenlijks voorzetten vind ik dus. Ik ben aan het minimaliseren, maar van het bezoek kan ik niet verwachten dat ze mee gaan doen. Dus heb ik 3 stuks entrecote ad € 4.50 per stuk gekocht. Maar het is wel heel goed vlees.
De volgende dag had ik bedacht dat ik droogloopmatten moest aanschaffen. Een paar weken geleden had de mijnheer die mijn parket heeft gerenoveerd mij vertelt dat de beste manier om mijn parket te onderhouden was om te zorgen dat er geen vuil in het huis zou komen. En de beste manier om dat te bereiken was door de aanschaf van droogloopmatten. Om dit nu nog een maand uit te stellen omdat ik nu bezig ben met een minimamaand en het parket daar de dupe van te laten worden vind ik ook niet o.k. Daarom heb ik de matjes maar meteen aangeschaft (ad € 5,- per stuk dus dat valt dan nog mee) . Bovendien ben ik nog een keer naar de supermarkt gegaan voor kaiserbroodjes, daar had ik trek in. En nog een keer naar de winkel voor zoutjes. En daarna nog een keer voor koekjes. Pfff… misschien kan ik beter de volgende keer wat meer uitgeven dan € 2,15 dan hoef ik niet de hele dag naar de supermarkt te lopen. Maar het is natuurlijk niet iets wat iemand met een minimuminkomen zou doen. Die heeft daar geen geld voor. En iemand die wil afvallen zou dat ook niet moeten doen…

Op dag 3 ben ik met de trein naar een vriendin gegaan. Ik had beloofd haar te helpen met de verhuizing. Ik kan toch moeilijk zeggen dat ik niet kom helpen omdat ik geen treinkaartje wens te kopen.  Zo heb ik iedere dag wel een goede smoes om geld uit te geven.

Ik hoop nog steeds dat ik aan het eind van de week van mijn € 100,- huishoudgeld  € 50,- over heb. Dat kan ik dan investeren in 2 projecten van € 25,-  bij Cordaid. Want ik geef het geld dat ik bespaar niet aan een goed doel. Ik leen het uit aan mini-ondernemingen in de 3e wereld zodat zij een beter bestaan kunnen opbouwen. Aan het eind krijg ik het geld weer terug met rente.

donderdag 2 januari 2014

Januari Minimummaand


Vandaag op de laatste dag van het jaar heb ik mij dan voorbereid op een maand minimaliseren. Ik volg hierbij de Firma Fluitenkruid aan wie het idee ontsprongen is. Ik wil vooral van die voorraden uit mijn kast af.  Ik heb nog 2 flessen wijn  uit mijn kerstpakket A (dit pakket ontving ik door mijn vakantie pas na de kerst, anders was het wel al op geweest) en nog 500 gr. Gerookte zalm uit kerstpakket B ( ingevroren dus ik hoef het niet direct op te maken, bovendien heb ik de afgelopen week de andere 500 gr opgegeten, dus ik hoef even geen gerookte zalm.) Kerstpakket C bestond uit VVV bonnen waarvan ik Blue Suède Shoes heb gekocht en kerstpakket D was een giga pakket met allemaal vreetspul waarvan ik het meeste op 1e kerstdag bij de koffie c.q. borrel aan de hele familie heb geserveerd. Ik heb nog wat vage soepstengels, keiharde toast en blikjes over. Maar verder heb ik gewoon veeeeeeel in voorraad.
Ik heb vandaag na mijn werk maar eens een weekmenu opgesteld aan de hand van mijn voorraadkast en boodschappen gedaan.
Ontbijt: yogurt met musli of havermout met melk ( pak houdbare melk gekocht voor 65 cent) Bovendien heb ik nog wat oud brood waar ik wentelteefjes van kan maken met datzelfde pak melk.

Lunch: op het werk noodlesoup, thuis tonijnsalade met stokbrood of een eitje met paprika en tomaat, blz 87 uit het kookboek Plenty ( afbakstokbrood gekocht ad 39 cent en 2 x yum yum ad 36 cent)
Diner:

Woensdag/donderdag: paella
Vrijdag: ravioli broccoli en roomsaus
Zaterdag: gourmet uit de diepvries met stokbrood en tomatensla ( 2e afbakstokbrood ad 39 cent)

Zondag: visje met gebakken aardappelen en sperziebonen
Maandag en dinsdag Rijst: met paprika ui en pompoen. Dit is een variatie op het recept op blz 87 van Plenty

Woensdag en donderdag: Het blik Unox erwtensoep (met stokbrood ad 39 cent,) dat ik vorig jaar mocht ontvangen bij de Nieuwjaarsduik in Scheveningen. Samen met een Unox muts voor 3,50 inschrijfgeld. Deze keer doe ik natuurlijk niet mee. € 3.50 Daar kun je een week van eten! (0.65 +0.39+0.39+0.36+0.36= € 2.15) 
Ik heb vandaag nog € 37,10 in mijn beurs en ik wil er zo lang mogelijk mee doen. Normaal geef ik € 100,- per week uit. Alles wat ik deze maand bespaar ga ik investeren in kleine Cordaid projecten. Dit wou ik eigenlijk al doen in de Geefmaand November maar toen is het er niet van gekomen. Met Cordaid projecten help je iemand, maar je bent je geld ook aan het investeren. (o.k. tegen 1,5 % per jaar wordt je er niet echt rijk van, maar je helpt er ook  iemand mee)

Nu heb ik natuurlijk een makkelijk maandje met een super gevulde voorraad- koel-, en ijskast. Bovendien heb ik al twee kaartjes voor toneelvoorstellingen in de Koninklijke Schouwburg ( met garderobe en pauzedrankje) en twee uitnodigingen voor openingen van exposities van een vriend in een museum en in een galerie. Bovendien heb ik de cursus Colums schrijven waar ik op 25 januari mee begin ook al betaald.
Dat worden heel wat projecten voor Cordaid deze maand.